Единадесет европейски страни се ангажираха във вторник (28 февруари) да

...
Единадесет европейски страни се ангажираха във вторник (28 февруари) да
Коментари Харесай

България и още 10 страни създават съюз за ядрената енергия в Европа

Единадесет европейски страни се ангажираха във вторник (28 февруари) да " си сътрудничат по-тясно " по цялата верига на нуклеарни доставки и да предизвикват " общи промишлени планове " в нови индустриални мощности, както и нови технологии като дребни реактори, съобщи EURACTIV.

Подписалите декларацията в Стокхолм си слагат за цел укрепването на европейското съдействие в региона на нуклеарната сила, съгласно изказване, оповестено във вторник (28 февруари).

" Ядрената сила е един от многото принадлежности за реализиране на нашите климатични цели, за генериране на базово електричество и за гарантиране на сигурността на доставките ", се споделя в декларацията, която беше подписана в границите на среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз, проведена от Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунаше, който инициира срещата, сподели, че задачата на алианса е " да структурира съдействието по цялата верига на цената на нуклеарната сила " и да даде на Европа " всички принадлежности за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година "

Единадесетте подписали са България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон също взе участие в срещата, удостовери представител на Европейски Съюз.

Целите на съдействието са поощряване на научните проучвания и нововъведенията, както и подкрепяне на определянето на " единни правила за сигурност в сходство с най-хубавите интернационалните практики ", гласи взаимната декларация.

Най-важното е, че то също се стреми " да ускори индустриалното съдействие в развиването на европейския нуклеарен потенциал " и да изследва " общи индустриални планове " за нови реактори.

" Беше доста добра полемика, която направи допустимо да се подчертаят общи проблеми ", сподели Пание-Рунаше пред публицисти след срещата.

" Тези въпроси са свързани с нововъведенията и новите SMR реактори, въпросът за уменията, разрешаването на нови уреди " и съдействието по съществуващи съоръжения и нуклеарни подизпълнители ", добави тя.

Комисар Симсон, която взе участие в срещата дружно с единадесетте министри на енергетиката, е приканила тези страни към диверсификация от съветските нуклеарни горива и да вземат участие интензивно в партньорства за дребни модулни реактори (SMR), споделиха източници от Европейски Съюз пред EURACTIV.

Участниците също " регистрираха нуждата да работят върху регулаторна или правна рамка за нуклеарна сила ", която разрешава на технологията да изиграе цялостната си роля в декарбонизирането на европейската стопанска система, " без да я опълчва на възобновимите енергийни източници ", уточни Пание-Рунаше.

Идеята е нуклеарната сила да се регистрира в по-голяма степен във всички законодателни текстове, които се разискват в институциите на Европейски Съюз, обясниха от кабинета на френския министър.

Полският енергиен министър Анна Москва, която също взе участие в срещата, сподели: " Вярвам, че това няма да е последната стъпка. Не изключваме спомагателни срещи, отдадени на нуклеарните въпроси ".

Италия, за която в началото се предполагаше, че ще се причисли към алианса, в последна сметка не подписа общата декларация, макар че Пание-Рунаше сподели, че групата е отворена за нови членове.

Швеция, която взе участие в срещата, изрази интерес да се причисли, само че избра да остане неутрална, защото сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР