Един загина при катастрофа на магистрала Тракия, 30 мъже от

...
Един загина при катастрофа на магистрала Тракия, 30 мъже от
Коментари Харесай

След катастрофата: Момче на 10 г. държи ръката на батко си, а той с окървавена глава

Един почина при злополука на автомагистрала " Тракия ", 30 мъже от Афганистан прегледани по неотложност в деня за амнистия
Издирва се водачът на буса, превозвал 46 мъже в него

Неделя, малко преди 11 часа. В коридора пред Спешното приемно поделение на Университетската болница " Д-р Стоян Киркович " в Стара Загора е цялостно с млади, мургави мъже. На носилка пред вратата лежи юноша с превързана с кървави бинтове глава. До него санитари стопират друга носилка с колела, в която лежи момченце на към 10 години. То е в схващане и търси вляво от себе си ръката на мъжа до себе си.

" Братя са ", изяснява санитарка. Малкият желае да даде кураж на по-големия си брат, като му стиска мощно дясната ръка.

След малко ще стане ясно, че детето е с комоцио и би трябвало да бъде настанено в клиниката за интензивно лекуване на болничното заведение. Преглед на скенер демонстрира, че няма увреждания на мозъка.

Мъжете пред залата за прегледи са от Афганистан съгласно думите им. Както нормално, никой от тях няма документи да идентичност. Поредните незаконни мигранти, аварирали на автомагистрала " Тракия " в опит да минат скрито пренос през България на път за Западна Европа.

Сигналът за случая, случил се в региона на Чирпан на километър 165 в посока София, е подаден 5 минути след среднощ, сподели пред " 24 часа " окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Той е в отпуск, само че пристигна незабавно на мястото на произшествието. По-късно от полицията пуснаха публично известие, че сигналът за злополуката е подаден в 5 часа сутринта.

Самокатастрофирал е бус със софийска регистрация, в който са пътували 46 индивида. От пасажерите 1 е умрял на място, мнозина са ранени. Шофьорът, най-вероятно жител на Пакистан, е избягал и се търси.

" Всъщност бусовете с мигранти са били два, към момента не знаем дали има връзка сред тях или е станало инцидентно ", продължава описа си окръжният прокурор.

" Полицаите, които дежурят на това място, са спрели за инспекция първия бус, в който имало 50 индивида. С тях не е имало проблеми, почнали да обработват хората. В това време край тях минал другият бус, без униформените да съумеят да му извърнат внимание. Вероятно, откакто видял инспекцията, водачът му натиснал газта. В този миг в придвижване се пука задна лява гума и возилото станало неуправляемо. Буквално почнало да шари по пътя и се блъснало на два пъти в дясно в мантинелата, до момента в който спре. От удара един човек умрял, багажът на всички се разпилял в близост. В паниката водачът липсващ. "

" Трябва да кажа още, че това е остарял товарен микробус без прозорци, с цел да не се вижда извън какво е натоварено в него. Изглежда по този начин, като че ли ще се разпадне всеки миг и би трябвало да бъде бракуван. Нечовешко е в такива условия да се возят хора, натъпкани като сардели. Колата е била претрупана и евентуално поради това гумата се е спукала ", позволява Дичо Атанасов.

" Бяхме доста изтощени и сме заспали. Събудихме се от удара, бяхме доста уплашени ", съумява да каже на британски език един от мигрантите, на 16 години, към този момент в университетската болница на Стара Загора. Там с 6 коли за спешна помощ - 3 от Стара Загора, 2 от Чирпан и 1 от Братя Даскалови, с няколко курса са докарани за обзор 30 души от съдбовния бус. Добрата вест е, че като цяло общото положение на всички е положително. Четирима от прегледаните са освободени незабавно, на други раните са обработени, минимум 8 от ранените, измежду които е дребното момче, би трябвало да бъдат приети в болница.

Пак към обяд на път от Бургас, където е бил предния ден, в болничното заведение идва служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той си напомня по какъв начин през август м.г. се наложи да пристигна незабавно в същата болница, когато отново на автомагистрала " Тракия " самокатастрофира сръбски рейс с деца. Тогава нямаше починали, само че някои бяха ранени по-тежко. И отново беше неделя, само че вечерта.

Тук е и шефът на болничното заведение проф. Йовчо Йовчев, доста преди да се разбере, че на място ще пристигна министър Меджидиев.

" В Стара Загора имат опит при сходни произшествия и се реагирали бързо и съответно ", е оценката на министъра. " Нощната промяна е останала на работа и са обработили ранените с сътрудниците си от дневната промяна. Работили са двама хирурзи-ортопеди, двама неврохирурзи, двама гръдни хирурзи и 4 лекари от Спешното приемно поделение.

Един мъж с контузия на бедрото ще бъде опериран, различен със строшен втори шиен прешлен не са нуждае от интервенция, има хора с гръдни контузии, само че всички те са без тежки увреждания. Не се постанова да се карат хора в други лечебни заведения или да се викат външни консултанти от други градове в Стара Загора. По наша преценка трима от пациентите са напълнолетни ", заключи служебният здравен министър, откакто слезе в Спешното приемно поделение и се видя с някои от мигрантите, които може би не схванаха кой е мъжът с очилата, толкоз угрижен за тяхното здраве.

Асен Меджидиев добави, че е в непрекъсната връзка с сътрудниците си министри на защитата и на вътрешните работи и всички работят по случая в екип. Никой от лекарите, останалият медицински личен състав и служителите на реда не сподели, че неделният ден е Ден за амнистия в християнската вяра и в този миг би трябвало да си е у дома при фамилията.

Здравите мигранти ще бъдат настанени в центъра за бежанци в Харманли. По случая е формирано досъдебно произвеждане, а работата на проверяващите на терен продължи през днешния ден до късно денем.

По-късно бе обявено, че са арестувани двама мъже, на които са били повдигнати обвинявания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР