Един успешен лекар и мениджър на болница в Плевен тръгва

...
Един успешен лекар и мениджър на болница в Плевен тръгва
Коментари Харесай

Д-р Валентин Христов: Искам да развиваме модерна медицина, с която да помагаме на хората

Един сполучлив доктор и управител на болница в Плевен потегля с ясна цел към Народното събрание. Той е дълготраен изпълнителен шеф на профилираната кардиологична болница в регионалния център. Клиницист, с огромен опит при инфаркти и други сърдечносъдови произшествия, избавил над 5000 живота.

Д-р Валентин Христов е на 49 години, роден е в Плевен и е едно от новите лица в листата на ГЕРБ-СДС в 15 Многомандатен изборен регион. Завършил е медицина в Медицински университет - Плевен. магистър по публично здраве и здравен мениджмънт. Отличен доктор и добър човек, безапелационни са за него и сътрудниците му, и пациентите.



Работил е като лекар-ординатор в МБАЛ - Кнежа, 2005-2007 година като лекар-асистент в УМБАЛ „ Д-р Г. Странски ", Плевен. През 2007 година става част от екипа на Специализираната кардиологична болница, която управлява сполучливо към този момент шест години. Въпреки уговорките, свързани с управителния му пост, продължава всеки ден да е до своите пациенти. Има ясни визии за промени в здравния бранш и има вяра, че „ Модерната медицина е съревнование на познания и умения за избавяне на живот! ", само че на първо време би трябвало да има нови хрумвания и законодателни решения за опазването на здравето в България. Затова приема да влезе от гражданската квота в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Плевен. Д-р Христов е в 15 МИР, бюлетина №2, преференция 107.

„ Винаги съм желал да бъда доктор и в никакъв случай не съм се съмнявал, че ще съумея. Удовлетворението от стотиците изпратени от болничното заведение здрави хора не може да се съпостави с нищо. Това е привилегията, която ми дава специалността ", споделя доктор Христов и дава отговор на едни от най-задаваните въпроси към него тези дни, а той е за какво сполучлив и почитан доктор и управител се впуска в политиката:

„ Със сигурност не съм партиен функционер и не съм човек с политически желания, надалеч съм и от мисълта за напразно и общо занятие с политика. Вярвам в триумфа на хората, които слагат публичния интерес над персоналния. Имам ясни хрумвания за нужните промени за вярна държавна регулация в опазването на здравето. Да си роден и просветен в Плевен, а още повече да си клиницист и здравен управител в Плевен, не е противопоказано за това да бъдеш народен представител от Плевен в законодателния орган на държавната власт. Напротив, чудесно е, стига да имаш и сериозна подготовка и високи морални качества. Да познаваш задълбочено законите и структурните проблеми на най-чувствителния бранш и да бъдеш почтен и безрезервен в намирането на безкористни решения. А за какво ГЕРБ избраха мен или аз тях? Защото открих, че сме единомишленици по концептуалните въпроси с водача Борисов ".

„ Трябва по законодателен път да се реши и „ закове " какво може и би трябвало да прави страната като притежател на държавните лечебни заведения. Сега тя е „ глезеща майка " за неприятно работещите, които получават безсистемно дотации и помощи от бюджета, и „ зла мащеха " за добре работещите, които нямат задължения и по-често имат положителни клинични резултати. Всички или множеството общински и всички частни лечебни заведения по този метод също са дискриминирани, обезсърчени и сложени в неравноправни стопански условия “.

Сред въпросите, които не търпят отсрочване, доктор Валентин Христов показва и нуждата от нови национални скринингови стратегии за възрастните, като измежду тях наложително да участват такива, които да управляват разпространяването на онкологичните болести, както и стратегии за повишение равнището на детското опазване на здравето:

„ Здравеопазването у нас като цяло е на много положително равнище, тъй като всеки пациент във всеки един миг може да потърси персоналния си доктор и да получи нужната помощ, може да постъпи за лекуване и в болница, за разлика от някои развити западни страни, които постоянно даваме за образец - там, с цел да стигнеш до експерт, се чака с месеци. Разбира се, те имат и доста потребни неща, които бихме могли да заимстваме. Такъв образец са ранните скринингови стратегии за възрастни, които преди години бяха част и от нашето опазване на здравето. Трябва да помислим съществено и за профилактиката при децата за повишение на детското опазване на здравето. “

Важна тематика е и обезпечаването на налични здравни грижи и еднакъв достъп до положително опазване на здравето и незабавна здравна помощ за всички:

„ Ще посоча като образец болничното заведение, в която работя към този момент 15 години. Преди разкриването й модерно лекуване на инфаркта се случваше единствено в София. Това беше една порочна процедура на концентрация, която съществуваше и пациентите отвън столицата трябваше да чакат за планувана коронарография по 6 месеца. Със пускане на болничното заведение на Българския Кардиологичен Институт в Плевен въведохме скица за бърза високотехнологична и способена помощ отвън столицата, вследствие на което до 90 минути пациентът получава нужната помощ. По този метод ние намалихме % на смъртност от инфаркт в България.

В болничното заведение всекидневно ни търсят и пациенти от цяла Северозападна България, които идват след консултация с персоналния си доктор. От години сме въвели практиката кардиолозите ни да посещават дребните обитаеми места и да преглеждат в дадения район. Хората имат потребност от тези изнесени прегледи, усещат се спокойни, когато сме измежду тях.

Проблемът с достъпа до способена здравна помощ на хората в дребните обитаеми места има разнообразни аспекти и смятам, че незабавно би трябвало да бъде признат специфичен закон като част от новия здравен законодателен пакет, който да ги подкрепи при ясни критерии. Важна част от тази тематика е и диалог за бързата и съответна Спешна помощ, с оборудвани коли за спешна помощ и екипи “, разяснява доктор Христов. И добавя: „ Тръгвам към политиката с вяра, че системата може да бъде изменена. Вярвам, че издигането на млади специалисти от гражданската квота с безукорна биография може да докара до нов способен метод, нови хрумвания и най-важното - нова персонална безрезервност към намирането на безкористни решения в интерес на хората, пациентите и фамилиите “.

„ Пожелавам здраве - на сътрудниците и фамилиите ни, на нашите пациенти. Да се радваме на доверие и почитание в обществото. Пожелавам на младите сътрудници да открият своето предопределение, да обичат специалността и да работят с готовност, да усвояват нови умения и познания, тъй като това избавя човешки животи! Да работят умерено и да бъдат съпричастни към проблемите на пациентите ".

 Основни цели на доктор Валентин Христов:

- Профилактика, ранна диагностика, европейско лекуване за всички хора в Родината.

- Равен достъп до високотехнологично опазване на здравето и незабавна здравна помощ.

- Превръщане на знанията и уменията в главно конкурентно преимущество за прогрес

и разцвет.

- Повишаване на благосъстоянието и качеството на живот в Плевен и района посредством привличане на вложения и задържане на младите експерти с нови благоприятни условия за развиване.

- Създаване на нови добре платени работни места.

- Постигане на трайни законодателни решения за нова непоклатимост в опазването на здравето.

Всеки, който припознава в лицето на доктор Христов своя претендент и представител на Плевен в бъдещия Парламент и поддържа неговите хрумвания - може да гласоподава с Бюлетина №2, преференция 107.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР