Eдин току-що навършил 30 години варненец детронира Васил Божков и

...
Eдин току-що навършил 30 години варненец детронира Васил Божков и
Коментари Харесай

Най-богатият българин е само на 30, а има $ 1 милиард, изкарани честно!

Eдин преди малко навършил 30 години варненец детронира Васил Божков и Кирил Домусчиев и към този момент публично е най-богатият българин. Той разполага с персонално имане в размер на зашеметяващите 1 милиард $ /близо 1,8 милиарда лева/. Казва се Владимир Тенев и макар че у нас не е изключително прочут, във финансовите среди в Америка името му буди възхита, научи HotArena.

Познат в Съединени американски щати като Влад Тенев, младият приветлив мъж е натрупал несметното благосъстояние по изцяло легален метод, а не посредством приватизационни покупко-продажби, обири на Данък добавена стойност, източване на предприятия и впрочем съмнителни далавери. 30-годишният Влад става милиардер с помощта на интернет платформата „ Робин Худ ”, на която е съосновател. С пазарна оценка на компанията от Щатски долар 6 милиарда, нашенецът се подрежда до имена като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Джеф Безос. В момента „ Facebook ” се пробва да изкупи компанията на българина, само че на този стадий тя не се продава, защото упованията са скоро да коства доста повече.

Влад Тенев е основал платформата за безвъзмездна търговия на фондовите тържища „ Робит Худ ” дружно със своя другар и състудент Байджу Бат. Двамата се срещат в Стандфорд, където Тенев учи математика, а Бат – физика. По-късно са съквартиранти по време на следването си в университета. Нашенецът доближава до докторантура по математика, която обаче прекъсва. Последно компанията им нарастна с 200 млн. $ през май след набиране на нови вложители и доближи невъобразимите 6 милиарда $. Така делът на българина в компанията към този момент е над $1 милиард. Състоянието му обаче ще пораства още.

30-годишният интернет паралия е рoдeн във Варна. Когато е на 4 години, фамилията му се мести в Съединени американски щати. Бaщa мy е иĸoнoмиcт и получава работа в Университета на Делауер през 1991 година Година по-късно Владимир дружно със своята майка отиват при него, без да знаят и дума английск. И двамата му родители през днешния ден се трудят за Световната банка и упорстват синът им да продължи да се развива във финансовия бранш.

Затова Владимир учи математика в влиятелния Стандфордски университет. Още тогава стартира първата си работа като стажант в комерсиална компания. За негово злощастие стажът завършва с банкрута на „ Лемън Брадърс ”, който отприщва международната финансова рецесия. И тези събития предначертават различен път за младия студент. Той е заставен да работи какво ли не, в това число чистач на басейни и разносвач на пица, с цел да подкрепя следването си.
Тогава неговият бизнес сътрудник Байджу Бат, с който по-късно стартират плана „ Рбин Худ ”, упорства да се реалокират в Ню Йорк и да основат дружно дребна компания за търговия. Появява се и първият им старт-ъп – „ Кронос Рисърч ”, който предлага разнообразни принадлежности на хедж фондове и банки за построяването на автоматизирани тактики за търговия. Той е и стъпката към същинския триумф с „ Робин Худ ”. „ Преди да стартираме с „ Робин Худ ”, имахме в действителност доста дребен опит с развиването на мобилни приложения. Така че започнахме с няколко пробни приложения, до момента в който чакахме регулаторното утвърждение за „ Робин Худ ”, споделя най-богатият българин в едно от дребното си изявленията, обещано за американска медиа преди към година и половина.

Първоначално поддръжка за плана приятелите получават от клиентите си. 10 000 души се записват в уеб страницата на приложението единствено през първия ден от стартирането му. През първата седмица почитателите се усилват до 50 хиляди, а през първата година към този момент са близо 1 милион.
Въпреки първичните проблеми с привличането на вложители, напролет на 2015 година младите бизнесмени към този момент са съумели да завоюват 3 милиона $ от инвеститори, измежду които фирмите „ Индекс ”, „ Тутъл Венчърс ”, „ Андерсън ”, а по-късно в листата влиза и световноизвестният хип-хоп реализатор Снуп Дог, който вкарва персонални 170 000 $ в амбициозния план. 

Компанията на Влад и Байджу Бат обаче съумява да усили фрапантно пазарната си капитализация , откакто набира 363 милиона $ от вложители. По този метод „ Робин Худ ” към този момент е втората най-скъпа частна финтех компания в Съединени американски щати след Stripe. Само в границите на четири години приложението към този момент има 4 милиона регистрирани акаунта и е отличник по този индикатор. Досегашният водач в сегмента бе E*Trade - с 3,7 млн. консуматори. Освен това „ Рбин Худ ” на четири пъти съумя да усили пазарната си капитализация. Един от вложителите при последния рунд е „ Кепитъл Джи ” - дъщерна компания на колоса „ Алфабет ”.

Две от най-авторитетните настоятелен издания на планетата – „ Уолстрийт Джърнъл ” и „ Форбс ”, посветиха бравурни публикации на компанията „ Робин Худ ”. „ Форбс ” даже предвижда, че компанията на Влад, която разгласи проектите си да разшири своя екип, защото все още в нея работят не повече от 200 души, ще бъде едно от най-големите капиталови приложения за 2018 година Фирмата и част от класацията Fintech 50 на списанието за тази година. Преди две години варненецът бе включен в класацията „ 30 до 30 ” на „ Форбс ” - за 30-те най-успешни предприемачи под 30-годиша възраст.
В момента съумелият българин живее в Пало Алто, Западна Калифорния дружно със брачната половинка си Селин Тенев. Те не парадират с първокласен метод на живот, макар че на процедура са милиардери. Притежават хубаво имение, купено преди 2 години за няколко милиона $ и това е сякаш най-скъпата им покупка. Не пътуват с частни самолети и не се придвижват с яхти. За разлика от множеството млади богаташи, Влад не употребява опиати и е сдържан трезвеник – разрешава си по чаша-две бяло вино или розе за вечеря. Спортува интензивно, всеки ден тренира по час, с цел да е в добра психо-физическа форма. В духа на младите американци, не пуши. Карат почивките си в Южна Франция или Италия.

Владимир в никакъв случай не е крил българския си генезис. Не е не запомнил езика, макар че не го приказва съвършено, от време на време му се изплъзва по някоя дума. Прекръстил се е на Влад за улеснение – американците мъчно произнасяли цялостното му име, също така постоянно го питали дали не е руснак. 
Влад си идва относително рядко в България, само че в този момент, през август, е възнамерявал да си пристигна до родната Варна, с цел да се види с баба си и дядо си, написа Уикенд. 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР