Един тайнствен сборник със стихотворения отпреди над седемстотин години всъщност

...
Един тайнствен сборник със стихотворения отпреди над седемстотин години всъщност
Коментари Харесай

Черната книга на Кармартен - тайното писание на богомилите?

Един загадъчен алманах със стихотворения отпреди над седемстотин години в действителност може да се окаже измежду най-мистериозните артефакти от предишното. Става дума за  Черната книга на Кармартен  - най-древният ръкопис, прочут на науката, написан напълно на  валийски език .

Смята се, че ръкописът е бил основан към 1250 година. За света е бил намерено от сър Джон Прайс Брекън, който в действителност употребявал книгата, с цел да попълни с нея сбирката си с книги от манастири, затворени от монарха Хенри VIII.

Черната книга от Кармартен  не останала за дълго благосъстоятелност на Брекън, след кончината му тя минала в ръцете на валийския антиквар Робърт Воган, чиято богата сбирка става част от Националната библиотека на Уелс.

Мнозина свързват тази тайнствена книга с крал Артур - в нея за първи път се загатва за митичния британски държател и за Мерлин - магьосника, като в книгата се приказва за Мирдин.

Дълго време  Черната книга от Кармартен  е била ценена основно поради художествената си стойност, до момента в който при изследване професорът от Кеймбриджкия университет Пол Ръсел и сътрудничката му Мирая Уилямс не решили да приложат нов способ за проучване на страниците на ръкописа.
 Докато разглеждали страниците на манускрипта, двамата експерти забелязали следи в полетата на страниците, наподобяващи картини или букви.
Затова те решили да изследват страниците на Черната книга с ултравиолетова светлина, след което обработили изображенията по друг метод.

Усилията им дали резултат и те съумели да разпознават няколко изтрити надписи в полетата на книгата. Били възобновени рисунки на риби, текста нацяло стихотворение, както и две човешки лица.

Един от възобновените надписи гласи, че Черната книга от Кармартен в един миг от съществуването си е била подарена от притежателя си на неговите родственици.

Според учените, създали откритието, надписите в книгата били изтрити надалеч в миналото - още през XVI век.

Малко се знае за тази  изумителна книга . Смята се, че нейните създатели са няколко уелски монаси, които са желали да опишат историята на митичен крал, консолидирал раздраните племена на Британия след отдръпването на Римската империя от острова.

Самият  ръкопис  е написан върху животинска кожа и най-вероятно крие доста повече секрети от тези, които са разкрити до този миг.

Малко прочут факт е, че  Черната книга на Кармартен  е тайната книга на богомилите - религиозно обучение, публикувано по нашите земи в далечното минало.

В нея се приказва освен за митичния държател крал Артур, само че и за Утър Пендрагон, Ланселот и Гиунувър. Срещат се дори герои, които след това не са включени в формалната версия на  легендата за крал Артур , достигнала до наши дни.

Според осведомени откритият и възобновен текст съставлява знамение за бъдещето , написано в рими. Вярва се, че в него се загатват и Богомилите, известни още като просветените, които по това време са били една от бързо разрастващи се религиозни общности в Европа.

Може би точно това е повода някой да се опита да заличи текста от книгата. Трябва да се означи, че по това време богомилите са били ненавиждани, гонени и преследвани от формалната християнска черква поради радикалните си схващания.

Новооткритият текст споделя за богомилите и тяхната религия, в нея те са наречени най-чистите християни.

В  Черната книга от Кармартен  се предсказват и ужасяващите гонения, на които богомилите ще бъдат подложени, както и за тяхното изтребване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР