Един служител на ГДБОП е привлечен към наказателна отговорност. Има

...
Един служител на ГДБОП е привлечен към наказателна отговорност. Има
Коментари Харесай

ДАНС: Акцията по шпионския скандал е наша разработка, не е по сигнал на чужди служби

Един чиновник на ГДБОП е притеглен към наказателна отговорност. Има събрани доказателства за това, че той е поддържал връзка с представители на специфичните разследващи служби на Русия. Това заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на конференция във връзка вчерашната акция в ГДБОП и ДАНС, при която беше осъществен карцерът на длъжностно лице.

Предстои мъжът да бъде разпитан. Определена му е 72-часова мярка за задържане, само че прокуратурата ще изиска непрекъснат арест. По делото се работи от предходната година, сподели още Кънев.

Заместник-председателят на ДАНС Петър Петров съобщи, че сигнал от непознати служби по случая няма. Разработката почнала в средата на предходната година от Държавна организация " Национална сигурност ". По нея са работили само българските правоохранителни органи, безапелационен беше Петров.

Той посочи, че се обяснява какви контакти е имал чиновник на ДАНС със арестувания. Достъпът му до информация е стеснен, до момента в който бъде решено какви дейности да се подхващат оттук-нататък.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов съобщи, че арестуваният е 57-годишен мъж, дълготраен чиновник на дирекцията - в системата на Министерство на вътрешните работи е от 1993 година Преминал е през разнообразни структури на Министерство на вътрешните работи. Бил е на задачи сред 2001-2002 г в Косово. „ Това е стъпка към пречистване на чиновници, които не са лоялни на Министерство на вътрешните работи и в частност към ГДБОП. Не толерираме подобен вид държание ", съобщи Серафимов. Той посочи, че задържаният е специалист в бранш „ Международно съдействие и планове ". Този бранш не се занимава директно с оперативна активност. Имат обаче достъп до информацията във връзка с продан с партньорски служби.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи, че арестуваният чиновник на ГДБОП е дал на службите на Руската федерация и документи, до които по никакъв метод не е следвало да имал достъп. " Започваме от през днешния ден продан по планувания от закона ред, посредством европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до съответните страни, с цел да изясним спомагателни елементи по статута на част от техните бумаги и документи, които са били достъпени нерегламентирано ", съобщи Кънев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР