Един случай на западнонилска треска е регистриран в страната за

...
Един случай на западнонилска треска е регистриран в страната за
Коментари Харесай

Регистрираха нов случай на западнонилска треска в страната

Един случай на западнонилска тресчица е регистриран в страната за интервала 30 септември – 6 октомври 2024 година Това демонстрира справката на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), оповестена на интернет страницата на институцията. За предходната отчетна седмица в страната също е регистриран един случай на болестта, съобщи Българска телеграфна агенция.

От началото на годината са регистрирани 24 случая на западнонилска тресчица. През 2023 година не е имало регистрирани случаи, демонстрират още данните.

Потвърденият случай на болестта при започване на октомври е регистриран в София, демонстрира информация на Столичната районна здравна ревизия. Общо 15 са доказаните случаи на инфектирани със западнонилска тресчица в София за септември т.г., демонстрират справките, оповестени на уеб страницата на инспекцията.

Инфекцията с вируса " Западен Нил " е трансмисивно заболяване, което се предава посредством захапване от инфектирани комари. Повечето случаи пораждат в интервала юли - септември поради интензивността на комарите, показват от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Без признаци са 80% от инфектираните хора. При към 20% от заболелите се развива западнонилска тресчица, характеризираща се с главоболие, неразположение, тресчица, болки в мускулите, повръщане, обрив, отмалялост, болежка в очите, увеличени лимфни възли. При по-малко от един % от инфектираните инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са преклонна възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни болести, алкохолизъм и други Инкубационният интервал е от три дни до две седмици. Няма характерно лекуване на болестта, в това число и посредством използване на антибиотици. На инфектираните се ползва поддържаща терапия. Няма създадена ваксина за битка с вируса при хората, допълват от НЦЗПБ.

Миналият месец трима души са инфектирани със западнонилска тресчица, като двама от тях са умряли. Единият от инфектираните е от област Хасково, а другите двама - от София. 

От Министерство на опазването на здравето изпратиха инструкции до районните здравни инспекции за усилване на надзора и контрола на болестта западнонилска тресчица. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР