Един следобед през 1973 г. проблясък на вдъхновение е накарал

...
Един следобед през 1973 г. проблясък на вдъхновение е накарал
Коментари Харесай

От Доли Партън до Уитни и Елвис: Историята на I Will Always Love You

Един следобяд през 1973 година проблясък на ентусиазъм е предиздвикал Доли Партън да напише две класики една след друга.

Първа идва песента " Jolene " - определящ кариерата ѝ успех, синоним на Партън. А идната? " I Will Always Love You ".

Тази нежна песен, основана преди 50 години, остава една от по-малко известните ѝ заслуги, макар любовта към саундтрака в продължение на половин век. Това е и кавър версията на Уитни Хюстън, записана за саундтрака на " Бодигард " през 1992 година, която издигна песента до типичен статус.

The story of I Will Always Love You, 50 years on - from Dolly Parton to Whitney and Elvis
— BBC News (UK) (@BBCNews)
„ Тя постоянно ще заема особено място в моето сърце, както се надявам и във вашето “ , написа Партън в Instagrаm във вторник.

И по този начин, след пет десетилетия, ние преглеждаме богатото на събития минало на " I Will Always Love You " – от несполучливия опит на Елвис Пресли да грабне песента до изненадващия метод, по който Партън е похарчила хонорара си. 
Трудно начало
След като се реалокира в Нешвил от източен Тенеси, откакто напуща учебно заведение през 1964 година, Партън реализира единствено междинен триумф като артист и създател на песни, преди да хване окото на артиста Бил Филипс, който я включва в песента си  " Put it Off Until Tomorrow ".

Тогава кънтри звездата Портър Уагонър кани Партън да бъде " певицата " в неговото телевизионно шоу - в последна сметка тя подписва с неговия лейбъл и ѝ осигурява големия пробив, за който жадувала.

Първият сингъл на Партън в този лейбъл, кавър на " The Last Thing on My Mind "  на Том Пакстън, беше дует с Уагонър. Когато попада в топ 10 на страната през 1968 година, това дава началото на ужасно музикално партньорство.

Но през 1973 година Партън желае да направи сцената и телевизионните изяви единствено нейни. „ Бях пристигнала в Нешвил, с цел да бъда звезда “ , сподели тя през 2023 година

„ Наистина усещах, че би трябвало да продължа напред. Не желаех да прекарам остатъка от живота си като певица. Знаех ориста си. Знаех, че би трябвало да продължа да върша това, което усещах... привлечена да върша. Да вземе решение беше едно, а да заяви новината на Уагонър напълно друго. "

Happy 50th Anniversary to my song, “I Will Always Love you. ” It will always hold a special place in my heart as I hope it does yours ❤️
— Dolly Parton (@DollyParton)
Спомняйки си мъката си тогава, тя сподели: „ Как ще го накарам да разбере какъв брой доста оценявам всичко, само че че би трябвало да си отида?

„ Помислих си, добре, какво правиш най-добре? Ти пишеш песни. Така че седнах и написах тази ария. “

И по този начин се роди " I Will Always Love You " на Партън – ода на сърдечни благодарности, изпълнена със стоманено предизвикателство.

На идната заран тя отишла в офиса на Уагонър и му споделила да седне. „ Изпях песента сама в офиса му – единствено аз и моята китара “ , споделя тя.

„ Това е най-хубавата ария, която в миналото си писала “ , ѝ споделил той. „ Можеш да си отидеш, в случай че продуцирам песента. “
Разбива сърцето на Елвис
За една година и двете песни на Партън се трансфораха в кънтри сингли №1 в Съединени американски щати и тя започва да си проправя път измежду всеобщата поп аудитория.

Тогава Елвис ѝ се обадил - бил чул " I Will Always Love You " и искал да запише кавър.

„ Не можеш да си представиш колко се вълнувам от това “ , споделя му тя тогава. „ Това е най-великото нещо, което ми се е случвало като създател на песни. “

Но вечерта преди записа неговият прочут мениджър, полковник Том Паркър, се обажда на Партън и ѝ казва, че Пресли няма да запише песента, в случай че тя не съобщи половината от правата на песента.

Проявявайки твърд бизнес разсъдък, Партън се насилила да каже „ не “.

„ Казах „ Не мога да направя това “ , сподели тя на Стърн. " Разбира се, че плаках цяла нощ поради това. "
Сребърен екран златна тресчица
През 1975 година, малко откакто Партън в началото пуска " I Will Always Love You ", Лорънс Касдан написа сюжета за " Бодигард ", сантиментален филм, в която някогашен сътрудник от Тайните служби се влюбва в поп звездата, която е нает да пази.

Отнема 17 години, с цел да може звездите и за Кевин Костнър и Уитни Хюстън да пренесат историята на огромния екран през 1992 година - със саундтрака на " I Will Always Love You ".



Именно Костнър е предложил Хюстън да изпее кънтри ария.

Акапелното начало на песента, още веднъж включено по предложение на Костнър, с цел да пасне по-добре на кино лентата, надгражда финалния стих и нота на Хюстън, които разрушават белите дробове.

Когато чува песента, Партън споделя: " Не можех да допускам, че моята дребна провинциална тъжна ария може да звучи така. Това беше едно от най-великите прекарвания, които съм имала през целия си живот. "
Останалото, както се споделя, е история.
Версията на Хюстън се трансформира в голям шлагер в международен мащаб, прекарвайки 10 седмици преди всичко в Обединеното кралство, където беше най-продаваният сингъл за годината, и 14 седмици отпред в класациите на " Билборд " в Съединени американски щати. Той се оказа толкоз сполучлив, че в последна сметка завоюва запис на годината на премиите " Грами " през 1994 година

С световни продажби, надхвърлящи 20 милиона, песента е спечелила на Партън повече от 10 милиона $ възнаграждения от кавъра на Хюстън единствено през 90-те години.

През 2021 г. тя сподели в изявление, че е вложила част от парите в квартал на чернокожите в Нешвил в символ на респект към Хюстън, която умря на 48-годишна възраст през 2012 г.

„ Наоколо живееха най-вече черни фамилии и хора “ , сподели Партън. „ Това беше цялостен търговски център. И си помислих: „ Това е идеалното място, като се има поради, че ставаше въпрос за Уитни “.

Културната популярност на песента продължава и до през днешния ден, като театралното зрелище " Бодигард " беше прекратено предходната година поради това, че човек от публиката пееше прекомерно мощно.

Що се отнася до Пресли, Партън споделя, че от този момент е спечелила задоволително пари от всички повторения на песента, взети дружно, с цел да може да си разреши да купи фамозния му парцел в Грейсленд неведнъж.

Всичко, което остава, е да поемете надълбоко мирис, да увеличите силата на звука на припева и, добре, знаете останалото. Би било жестоко да не го създадем. За Партън, Пресли и Хюстън.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР