Един съвременен викинг от Дания през последните 7 месеца е

...
Един съвременен викинг от Дания през последните 7 месеца е
Коментари Харесай

Говори датчанинът, обявяван за мъртъв от руската пропаганда

Един актуален викинг от Дания през последните 7 месеца е част от Международния легион за отбрана на Украйна.

Ексклузивно с викинга, който е умирал няколко пъти съгласно съветската агитация, ни среща Христиания Червенкова от bTV.

Датата 24 февруари 2022 г.  - началото на войната. Денят, който прекатурва милиони ориси - и живота на Сторм Балдерсон. Неслучайно името му значи " стихия " - като животът му. A коренът на семейството му идва от името на бога на справедливостта.

" Виждам военните закононарушения на Москва. За мен няма съмнение кое е вярно и кое - неверно. Страх ме е, че светът ще не помни за войната. Това ме ужасява. Това е тероризъм, не е война. Отвратително е “, споделя Балдерсон.

Без боен опит, само че с знания като пожарникар и избавител, датчанитът зарязва работата си, не споделя на никого от фамилията си, взима си брадвата и потегля натам, откъдето милиони бягат.

" Не се върша на воин, просто желаех да оказа помощ, даже в случай че просто би трябвало да изгасям пожари. Знаех, че в случай че споделя на фамилията си, че ходя на война, те ще се опитат да ме спрат. Не желаех да им сътворявам главоболия. Само един другар знаеше и той заяви на околните ми, когато към този момент бях в Украйна “, споделя Балдерсон.

В задграничния легион, дружно със стотици доброволци, всеки ден тренира и се готви за фронта.

" Бил съм на 3 военни задачи отвън Киев. Освободихме окупирани села от руснаците. Сблъсъкът ни продължи повече от 3 дни. Това беше първият ми опит в стълкновение. Късметлия съм, че задачите ни бяха сполучливи “, сподели мъжът.

Русия назова Сторм - " наемният палач от Дания ". Според съветската агитация той е умирал цели 3 пъти.

" Аз съм ходещият труп. Призрак. Руски медии написаха, че единствено с брадвата си съм тръгнал против танк. Нелепо е. Прочетох, че съм погубен от съветските специфични сили и други нелепости и подправени вести “, спомня си Балдерсон.

Оцелява и при ракетен обстрел против военната база. В онази нощ Русия изстрелва 36 ракети.

" Събудих се от шума на бомбите, които поразиха базата ни. Никога няма да го не помни. Загинаха доста бойци. Една от ракетите не се взриви и аз и момчетата извадихме шанс. В противоположен случай нямаше да съм тук в този момент и 400-те бойци, с които бяхме в онази нощ, нямаше да оцелеят “, споделя Балдерсон.

Има и дни, в които шансът ги напуща. Завинаги губи свои братя по оръжие

" На фронта изгубих 8 от моите другари. Това е войната. Друг мой другар се самоуби, не устоя на напрежението “, изясни легионерът.

В скандинавската вяра се вярвало, че викингите живеели прочут живот след гибелта.

" За мен да загинеш в борба е едно от най-красивите, достойни  и честни неща в живота “, споделя Балдерсон.

Никога няма да не помни срещата си с малко момче по време на съветския обстрел и което избавя.

" Той беше на 3-4 годинки. Играеше си с колички, до момента в който в селото се стреляха и падаха бомби. Беше нереално! Руснаците бяха окупирали селото в продължение на 3 месеца. Не можех да допускам. Разтърси ме. Детето просто си играеше. И в този момент настръхвам! Опитах се да сдържа сълзите си, само че беше мъчно. Това дете никога не трябваше да бъде там и да преживее подобен призрачен сън. Децата на Украйна са мощни и са принудени да пораснат прекомерно бързо “, споделя легионерът.

Обратът в историята на Сторм  ще ви шокира. Преди дни управляващите му оповестяват, че би трябвало да напусне Украйна. Причината - липсват документи от военните сили на Украйна.

Мъжът обаче не желае да напуща раздираната от война страна. Татуирал си е даже украинското знаме на ръката.

" Реших да се татурирам откакто руснаците ни бомбардираха. Символът е елементарен, само че мощен и хубав! значи независимост! Това, в което в действителност имам вяра, е свободата. Всички ние се нуждаем от независимост и не трябва да я одобряваме за даденост “, сподели Балдерсон.

Ако се върне в Дания без военни документи от Международния легион, го грози затвор до 10 години.

Засега Сторм остава в Киев - с надежда  за украински паспорт, ново поданство и нов живот и след края на войната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР