Един самун хляб в Европа скоро ще струва 10 евро

...
Един самун хляб в Европа скоро ще струва 10 евро
Коментари Харесай

Русия лишава Европа от евтина храна

Един хляб самун в Европа скоро ще коства 10 евро - т.е. малко по-малко от хиляда рубли. Подобни прогнози към този момент се изричат от европейските медии, описвайки пагубната инфлация, която обхвана Европейски Съюз вследствие на комерсиалните ограничавания с Русия. Кои артикули са главно наранени от нарастването на цените, доколко - и какво ще се случи по-късно?

Ръстът на потребителските цени в Европа закупи общ и лавинообразен темперамент. Повечето от държавните управления на страните-членки на Европейски Съюз изясняват на популацията аргументите за протичащото се с думите „ поради нахлуването на Русия на територията на Украйна “. Всъщност анализът на развиването на стопанските системи на Европейския съюз и на Англия, която се отдели от него, демонстрира, че “нахлуването “ не е нищо повече от заслон, зад който европейските стратези се пробват да скрият личните си неверни калкулации. В резултат на илюзорните калкулации на политиците, сега стопанската система на Европейски Съюз претърпява провали, които предизвикват безпорядък.

Например в Испания при започване на март слънчогледовото олио нарастна съвсем три пъти (във веригата супермаркети “Меркадона” - от 0,99 евро на 3,20 евро). Властите признаха това, само че незабавно означиха, че в продължение на две седмици ценовите етикети за упоменатия артикул не са били пренаписани, което съгласно публични лица би трябвало да демонстрира възобновяване на стабилността в хранителния бранш на стопанската система на страната.

Читателите на испанските вестници обаче обърнаха малко внимание на този факт. Но те акцентират в мненията си, че държавното управление е наясно какъв брой пагубни могат да бъдат следствията от политиката на световно понижаване на посевните площи, провеждана през последните години, с цел да се следва курсът, обрисуван от „ Голямата зелена сделка”.

Европейските разработчици на теорията за енергийния преход в Европейски Съюз настояват, че всичко, отглеждано от фермерите, замърсява околната среда (торовете скапват почвата, отделяният газ поврежда атмосферата). И в случай че е по този начин, тогава за какво да унищожават земята си, в случай че можете да купите всичко належащо от Русия и Украйна?

Според “Ел Мундо” „ Украйна доставя на Испания 30% от царевицата, употребявана от иберийската страна, 17% от пшеница, 60% от слънчогледовото олио. Днес Испания, с цел да избави обстановката, отбелязва вестникът, „ трябваше да прибегне до облекчаването на фитосанитарните условия, с цел да одобри царевица от Аржентина и Бразилия “.

Загрижеността за скъпоценната земя в Европа стигна до такава степен, че каталунските фермери, да вземем за пример, към този момент би трябвало отчасти да заколят стадата си от крави: има по-малко фураж, цената им е по-висока и страната не бърза да усилва изкупни цени за мляко и месо, опасявайки се от детонация на недоволството на елементарните консуматори.

Картината в Германия наподобява по-зловеща: на фона на възходящите разноски за храна на жителите, медиите въодушевено предвиждат нарастване на цената на един самун до 10 евро и непретенциозно прибавят, че „ това е не границата. " Фактът, че при положение, че Берлин откаже да закупи съветски газ, един от стълбовете на немската химическа промишленост, концернът БАСФ, ще спре и ще банкрутира, се чу не един път през последните дни. Включително от устата на ръководителя на борда на шефовете на предприятието Мартин Брудермюлер.

„ Руско-украинският конфликт докара до внезапно повишаване на цените освен на енергийните запаси, само че и на доста типове селскостопански първични материали. В резултат на това инфлацията в Германия тази година доста ще надвиши 5%”, съобщи пред “Дойче Веле” Тимо Волмершойзер, началник на пазарните прогнози в Мюнхенския институт за стопански проучвания. „ Последният път, когато сходна обстановка се следи в Германия беше преди повече от 40 години, през 1981 година, когато инфлацията скочи до 6,3% вследствие на втората петролна рецесия. На фона на изказванията на някои американски специалисти за допустима инфлация в Съединени американски щати, " измерена с двуцифрени цифри ", предстоящото повишаване на цените в Германия наподобява много умерено.

Тук обаче имаме работа с опит да не се всява суматоха измежду популацията. Още към края на март 2022 година уебсайтът на Федералната статистическа работа на страната регистрира инфлация от 7,3% по отношение на март 2021 година В същото време цените на храните в Германия през януари тази година бяха по-високи по отношение на същия месец предходната година с 21,7%.

Във Франция инфлация през март възлезе на 5,1%, което наподобява добре даже спрямо Германия. Но това не дава отговор доста на действителния живот - предходната седмица единствено за два дни цените на горивото в страната се покачиха с 30%. И единствено през последните два месеца животът като цяло нарастна с 2,6%.

Във Англия за интервала от февруари 2021 година до февруари 2022 година инфлацията е 6,2%. „ Животът се повишава с най-бързия си ритъм от 30 години “, отбелязва BBC. „ До края на годината нарастването на разноските за живот може да се мери двуцифрено.

Според специалиста по храните Гед Футър, " храната на острова ще нарастне с най-малко 15% до края на годината ". Цените на плодовете и зеленчуците на Британските острови през първите месеци на 2022 година са се нараснали приблизително с 30%, на растителното масло - със 70%. Британският енергиен регулатор “Оф гем” публично позволи 50% нарастване на битовите сметки. Всяко домакинство ще харчи 620 лири повече за електричество през 2022 година, в сравнение с през 2021 година

Лидер по растеж на цените в Италия, както и в други европейски страни, беше слънчогледовото олио, което нарастна с 19% през февруари и добави още 23,3% към това през март. Мартският топ 3 на Апенините по този индикатор включва също пресни зеленчуци и плодове (17,8%) и масло (17,4%). Макаронени произведения, морски блага, риба, пиле, сладолед също са добавили повече от 10% към цената си този месец...

Естествено, избухливото повишаване на цените на газа, което докара на първо място до повишение на цената на силата, послужи като катализатор за повишаването на продуктите в съвсем всички браншове на европейската стопанска система.

Според “Ел Пайс” „ Средната дневна цена на мегаватчас електрическа енергия във Франция през днешния ден е 551 евро, което е с 200 евро повече, в сравнение с в Италия, два пъти повече, в сравнение с в Испания, и 7 пъти по-скъпо, в сравнение с в Германия “. Днес немският мегават е 5,4 пъти по-скъп от преди година, италианският мегават е 5 пъти по-скъп, английският мегават е 4,5 пъти по-скъп, а в скандинавските страни е 4,2 пъти по-скъп.

Не бива обаче да се мисли, че във всички страни от Европейски Съюз семействата ще заплащат четири до пет пъти повече за ток, в сравнение с преди година. Правителствата на някои страни (по-специално Испания и Франция) трансферират по-голямата част от разноските на обществото за употребявана сила в сметките на предприятията. Няма причина обаче да се счита, че по този метод е открита панацея за заболяването, наречена икономическа злополука.

Всички схващат чудесно, че приложената мярка няма да може да спре покачването на цените на готовите артикули и услуги: заради високата цена на електрическата енергия, изразходвана за производството на артикули, разноските за нейното произвеждане, пакетиране, доставка до хранилища и комерсиалните обекти се усилват. Това значи, че купувачът ще би трябвало да заплати повече.

Така че испанската цена на слънчогледовото олио, която е постоянна към този момент две седмици, не е вечно. Много е евентуално още през лятото потребителите да я запомнят като нещо приказно на ниска цена и да се разстроят, че не са складирали този нужен артикул за до края на живота си.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР