Един потенциален арбитраж по договора с Газпром експорт за неизползването

...
Един потенциален арбитраж по договора с Газпром експорт за неизползването
Коментари Харесай

Губим един арбитраж с Газпром, не сме използвали 1.4 млрд. куб.м. газ

Един евентуален арбитраж по контракта с " Газпром износ " за неизползването количества по контракта ще докара до това страната да би трябвало да изплаща многоцифрена сума. За това предизвести служебният енергиен министър Росен Христов, оповестяват от пресцентъра на министерството. Последното, от което се нуждае страната ни сега, е да се водят каузи, които евентуално ще загубим и изходът ще бъде отрицателен.

Сметките съгласно МЕ досега - по контракт имаме обвързване да употребяваме най-малко 80% от доставеното количество от 3 милиарда куб. м природен газ. До момента по този контракт ние сме използвали 1 милиарда куб. м., а би трябвало да са 2.4 милиарда

Ако не ги използваме, отново ще сме длъжни да го платим.

Направена е и симулация по формулата за ценообразуване в настоящия контракт с " Газпром износ ", от която се вижда, че този газ (руския) е идващият най-евтин след азербайджанския. Министърът уточни за съпоставяне цената на двата танкера, контрактувани от предходното държавно управление, чието разтоварване следва в Ревитуса през септември, е с 50% по-висока по отношение на доставките от " Газпром ".

По дълготрайния ни контракт можем да получим на ниска цена газ, който ни е необходим, колкото повече смесваме предизборната акция с стопанската система, толкоз по-зле ще се отразява това на крайния консуматор - без значение дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, посочи министърът на енергетиката. Той не изключи опцията да се договаря газ и с други снабдители, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако държавното управление успее да контракти природен газ на допустими цени от други източници, такива доставки ще бъдат контрактувани, стана ясно още от думите на енергийния министър.

От пресцентъра на МЕ напомнят и че преди дни синдикални и работодателски организации са декларирали, че основна нужда за тях е да получават природния газ на допустими цени. Правителството твърдо ще работи за опазване на техния интерес и конкурентоспособност, акцентира енергийният министър.

Росен Христов организира работна среща за инспекция на напредъка по построяването на интерконектора Гърция - България. В срещата участваха фирмата-строител " Авакс ", ICGB, " Булгартрансгаз ", Министерство на околната среда и водите и ДНСК.

По отношение на напредъка по построяването на интерконектора Гърция - България, инспекцията установи мощна готовност и добра съгласуваност сред екипите, виновни за цялостното довеждане докрай на обекта. Няма закъснение по отношение на графика, показан преди дни. През идната седмица по покана на министър Христов се чака у нас да дойдат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също следва да бъде разисквано цялостното развиване на плана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР