Един писар не можел да яде и да спи от

...
Един писар не можел да яде и да спи от
Коментари Харесай

Притча: Да се тревожиш за глупости

Един писар не можел да яде и да спи от терзание, че Небето ще пропадне, а Земята ще се продъни - и той няма да има къде да живее. Тези терзания разтревожили негов пriqtel, който почнал да му изяснява:

- Защо се страхуваш, че Небето ще пропадне? Нали то е голямо струпване на въздух. Ти самият живееш, дишаш и действаш в това небе.

- Но в случай че Небето в действителност е скупчване на въздух, не би трябвало ли тогава слънцето, луната, планетите и звездите да паднат? - попитал писарят.

- Слънцето, луната, планетите и звездите са просто част от въздуха, която свети. И даже да паднат, не биха предизвикали щета никому.

- А в случай че Земята се продъни?

- И от кое място ти хрумна, че ще се продъни? Нали Земята е струпване на твърда маса, която запълва четирите пустоти. И няма място без твърда маса. Ти стоиш, вървиш и действаш на Земята.

Когато чул това, писарят се успокоил и доста се зарадвал. Неговият другар също се успокоил и се зарадвал.

Когато разказали това на учителя си, той се усмихнал и споделил:

- Дъгата - единична и двойна, облаците и мъглата, вятърът и дъждът, годишните времена - тези натрупвания на въздух образуват Небето. Планините и хълмовете, реките и моретата, металите и камъните, огънят и дървото - тази натрупвания на твърда маса образуват Земята. Нима този, който знае, че Небето е струпване на въздух, а Земята - струпване на твърда маса, може да каже, че те не се унищожават? Нали в пространството Небето и Земята са дребни, най-голямото от тях е безпределно и неизчерпаемо. Очевидно е, че заплахата от тяхното опустошение се отнася към прекомерно далечното бъдеще, само че би било погрешно и да се твърди, че те не се унищожават. Доколкото Небето и Земята не могат да не се разрушат, те безусловно ще се разрушат. И белким няма да възникне заплаха, когато пристигна времето на тяхното опустошение?

Чувайки това, Лаодзъ се усмихнал и споделил:

- Тези, които настояват, че Небето и Земята се унищожават, бъркат. Тези, които считат, че Небето и Земята не се унищожават, също бъркат. Дали се унищожават, или не - не мога да знам. Не е работа на живия да знае какво е да си мъртъв, а и мъртвият към този момент не знае какво е да си жив. Идващите не познават заминаващите, а те на собствен ред не познават идващите, тъй че за какво да се безпокоя и да мисля за това ще се унищожи ли Небето, или не?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР