Един от водещите политици от германската крайнодясна партия Алтернатива за

...
Един от водещите политици от германската крайнодясна партия Алтернатива за
Коментари Харесай

Изправиха пред съда водещ крайнодесен германски политик заради нацистки лозунг

Един от водещите политици от немската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) бе изправен през днешния ден пред съда по обвинявания, че е употребявал неразрешен нацистки девиз, съобщи ДПА.

Стотици хора стачкуваха пред правосъдната зала против политиката на партията му. 

Председателят на АзГ в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке е на съд в източния град Хале и е упрекнат, че в тирада през 2021 година е употребявал умишлено неразрешен девиз на нацистите от " Щурмабтайлунг " (Sturmabteilung; SА, щурмови войски) по времето на националсоциализма. Хьоке публично е упрекнат, че е употребява знаци на противозаконни и терористични организации. 

Стотици хора се събраха пред съда, с цел да стачкуват против ръководителя на АзГ в Тюрингия и политиката на партията му. Полицията заяви, че към 570 души са взели участие в мирната проява. Сред протестиращите бяха членове на групата " Хале против дясното " и антифашистки организации. 

Преди да стартира правосъдният развой, Хьоке, някогашен преподавател по история, аргументира избора си на думи, като изясни, че не е знаел историята на лозунга на СА - " Всичко за Германия! ".

52-годишният политик възнамерява да бъде водещият претендент на АзГ в Тюрингия на провинциалните избори на 1 септември. Избори ще има в още три източни провинции, където се чака " Алтернатива за Германия " да реализира огромни триумфи, отбелязва ДПА. Партията е класифицирана като дясноекстремистка в провинцията и е следена от локалното поделение на немското разузнаване. 

Според говорителка на съда вероятните санкции варират от налагане на санкция до пет години затвор, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР