Един от водещите картови оператори в света Visa ще придобие

...
Един от водещите картови оператори в света Visa ще придобие
Коментари Харесай

Visa купува шведския финтек Tink за 1,8 млрд. евро

Един от водещите картови оператори в света Visa ще придобие шведската финтек компания Tink за 1,8 милиарда евро, с цел да ускори позициите си в бранша на цифровите транзакции, съобщи Си Ен Би Си.

Решението идва малко откакто американските регулатори не разрешиха на Visa да придобие американския съперник на Tink – Plaid, която последно беше оценена от вложителите на 13,4 милиарда $.

Сделката по придобиването на Tink обаче също би трябвало да бъде утвърдена от регулаторите.

И двете компании Tink и Plaid работят в бранша на отвореното банкиране, което дава опция клиентите да споделят с трети страни информацията по банковите си сметки и по този начин да ръководят разнообразни сметки от една платформа. Този бизнес откри доста огромно приложение след въвеждането на Директивата  за платежните услуги PSD2 на Европейския съюз през 2019 година

„ Като съберем напъните на Visa и Tink в сферата  на отвореното банкиране ще дадем спомагателна стойност на европейските си консуматори и бизнеси, както и принадлежности, които да  им оказват помощ по-лесно да вземат финансови решения “, разяснява изпълнителният шеф на Visa Ал Кели.

Tink е учредена от Даниел Келен и Фредрик Хедберг през 2012 година и в началото съставлява мобилно приложение за ръководство на финансите, само че в следствие стартира на се концентрира в правене на софтуерни финансови решения за бизнеса. За последно вложителите оценяваха компанията на 680 млн. евро, откакто компанията притегли 300 млн. евро капитал от Paypal, Seb и ABN amro.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР