Един от водещите германски всекидневници „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) изтегля

...
Един от водещите германски всекидневници „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) изтегля
Коментари Харесай

Заради нов закон за медиите „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и Ню Йорк таймс спират работа в Русия

Един от водещите немски всекидневници „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ (ФАЦ) изтегля двамата си репортери от Русия поради новия закон за медиите там, който криминализира „ подправените вести “ със затвор до 15 години, оповестяват ДПА и Българска телеграфна агенция.

Престижният американски вестник " Ню Йорк таймс " също разгласи през днешния ден, че е решил да изведе публицистите си от Русия, съобщи Франс прес.

Изданието стимулира решението си с новия съветски закон, " който цели да криминализира самостоятелното и правилно отразяване на войната в Украйна ".

На страниците на ФАЦ издателят на вестника Бертолд Колер пусна в тази връзка коментар със заглавие „ Страхът на Путин от истината “. В него Колер установи, че „ даже в разгара на Студената война комунистите в Кремъл не споделяха на задграничните публицисти какво да пишат “.

Издателят прави оценка, че „ признатият предишния петък пакет от закони против разпространяването на " подправени вести " разрешава разпространението на истината от Москва единствено с цената на драконовски санкции. Всеки, който даже единствено спомене нападателната война на Путин в Украйна, е застрашен от 15 години затвор. Поради това задграничните информационни организации, малките екрани и вестници помолиха своите репортери и кореспонденти да изоставен Москва. ФАЦ също реши да направи това. “

Колер добавя, че публицистите на ФАЦ ще продължат да осведомят за протичащото се в Русия по най-хубавия вероятен метод, само че „ от място, където могат да приказват и пишат свободно, без да са застрашени от затвор “

До момента немските малките екрани А Ер Де и Цет Де Еф, както и американските Си Ен Ен и „ Блумбърг “, и английската Би Би Си изцяло или отчасти прекратиха работата си в Русия.

„ Цензурата в никакъв случай не е симптом на мощ. Мерките по-скоро разкриват какъв брой огромен е страхът от истината в Кремъл. Но даже и Путин няма да успее да я потисне “, написа в тази връзка издателят на ФАЦ Бертолд Колер.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР