Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това

...
Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това
Коментари Харесай

Новата норма за високо кръвно: 140/90

Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това беше твърдо проблем на по-късната възраст, само че през последните 20-ина години пораства делът на младите хипертоници, даже и случаите измежду деца. Това изяснява за какво над 1,5 милиона българи постоянно си мерят кръвното у дома. Често обаче го вършат неправилно или се управляват от остарели граници за естествените стойности, демонстрира опитът на лекарите. В предишното за обикновено се смяташе артериално налягане 120/80 мм живачен дирек, в последните години тази мярка се промени доста и за хипертония при възрастния човек приказваме, когато трайно се регистрира налягане над 140/90.

Тези таргетни стойности бяха потвърдени с голям брой проучвания и към този момент са стандарт. Това изясни за " 24 часа " доктор Снежа Бахарова-Рашидова, доктор в “Пирогов " с 2 специалности - кардиология и вътрешни заболявания. Човек не може самичък да си сложи диагноза, би трябвало да се произнесе доктор. Той ще реши и дали се постановат медикаменти или може първо да се опита резултатът на диета, разходки, спорт, прекъсване на цигарите, понижаване на алкохола.

Всяко мускулно напрежение води до повишение на стойностите на кръвното, по тази причина човек би трябвало да си даде най-малко 5 минути покой преди и по време на измерването. Няма да е действително отчитането и след тежки извършения или физически труд, в случай че човек неотдавна е пил кафе или е пушил. За тъкмо отчитане на артериалното налягане е значима и позата - човек би трябвало да е лежащ или да е седнал с крайници, опрени на пода и облегнат тил.

Най-добър вид е измерването на мишницата. За предпочитане е маншетът да се слага на голо, компактно прилегнал, 2-3 см над лакътната сгъвката - почти на равнището на сърцето. За по-точно отчитане стремежът е маркучите да минават през средата на ямката.

Първият чут звук по време на “изпускането " на въздуха от маншета е систолното ( “горното " ), налягане, а когато по-късно тоновете станат недоловими, се регистрира диастолното ( “долното " ) налягане. Първото е натискът от кръвта в артериите, до момента в който сърцето се свива, с цел да я изпомпва. По-ниското число отразява налягането в съда, до момента в който сърцето “почива " сред 2 старания.

Единично премерване на/над 140/90 не значи автоматизирано хипертония, за проблем се приказва, когато се удостовери при многократни измервания на една и съща ръка, при повтарящи се измервания с един и същи уред, посочи кардиологът. Стойностите може да се проследят с уред холтер в границите на денонощието или у дома посредством неведнъж нормално премерване в другите часове и положения. Ако са все високи, отидете на доктор, безапелационна е доктор Бахарова-Рашидова.

Хипертония от бялата престилка

Наред с пулса, дишането и телесната температура кръвното налягане е главен витален индикатор. Затова е изключително значимо при измерването да бъдат избегнати факторите за подправено нараснало артериално налягане.

Колкото и необичайно да наподобява, подобен риск може да е мереното на кръвното в лекарския кабинет. В доста изследвания и в действителната здравна процедура е потвърдено, че самото вървене на доктор и упованието да чуем “присъдата " заболели ли сме, покачва кръвното ни. За това има и специфичен термин - хипертония от бялата престилка. Това е повода да се предлага мониториране у дома, само че е значимо да се съблюдават описаните съществени правила.

Кръвното се покачва от доста фактори - струпване на плаки в съдовете, стрес, боязън, неспокойствие и други Точното отчитане е от голяма важност, защото хипертонията дълго може да не дава признаци и да бъде открита постфактум при тежък случай като инфаркт или инсулт.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР