Един от собствениците на ЦСКА – Гриша Ганчев, коментира открито

...
Един от собствениците на ЦСКА – Гриша Ганчев, коментира открито
Коментари Харесай

Гриша Ганчев обяви какво може да го откаже от ЦСКА

Един от притежателите на ЦСКА – Гриша Ганчев, разяснява намерено какво може да го откаже да финансира столичния клуб. Ганчев призна, че в случай че не му бъде разрешено до една година да стартира да строи стадион, то това ще е повратна точка в решението му.

Бизнесменът призна, че е приел градежа на нов стадион в Борисовата градина като идея и анонсира, че от идната година ще спре да се вълнува в бизнес отношение от спортния живот в България.

Ганчев изясни също по този начин за какво поддържа Димитър Бербатов в кандидатурата му за президент на БФС. Също по този начин той призна, че ЦСКА се самофинансира на 80-90%, само че това е станало факт в последните две години.

„ Нормално върви животът. „ Червените” са си постоянно в окопа били, и то не от през вчерашния ден, а от 30 години. Последните години най-долу в окопа и аз не знам на кой пречи този клуб. Има толкоз огромна фенска маса и въпреки всичко той е обществен феномен. По принцип ние, откогато сме с Инджов и Стоичков в ЦСКА, първоначално единствено давахме, само че последните 2-3 години се равнят нещата, тъй като съблюдаваме строга финансова дисциплинираност и имаме бюджет, който изпълняваме. На 90% клубът се самоиздържа, което е важното”, стартира Ганчев пред бТВ.

„ Ще стартира от Общо събрание на колегиите на ЦСКА. Това е заповед 94 от 011.12.2021-а година. До 20-и декември се организират търгове на всички зали, в които упражняват спортовете на ЦСКА. Има право всеки да се яви на търга, физическо юридическо, Едноличен търговец и т.н, т.н – да кандидатства за зала. Парадоксът е, че в тези зали упражняват децата на спортното учебно заведение на ЦСКА, което е държавно. Това учебно заведение кара децата си да упражняват в зали, в които упражняват други клубове. На този търг се явява „ Пенчо”. Той печели залата, дава цена и споделя, че в тази зала си оставя картофите в нея. Никъде не е упоменато защо се употребява тази зала. На една от залите родители събраха пари да упражняват акробати и гимнастици и да я модернизират. Идват „ Сердика Спортни имоти”, разбирай Пламен Манолов и споделя: "Много ми харесва залата, ще увеличим наема. Като тези зали са на страната, а това учебно заведение е на страната, от какъв напън би трябвало едната страна да заплаща на другата някакви наеми? Това е огромният парадокс”, продължи Ганчев.

„ Защо взима наем страната, когато не влага в оборудванията си? Капиталът на сдружението "Сердика спортни парцели " е 115 млн. лв.. Стадионът на ЦСКА е оценен на 23,7 млн. лв.. Това са 23,6% от целия капитал на „ Сердика спортни имоти”. 98% от загубите на това сдружение се споделят, че са от наема на ЦСКА, който не е платил и се равнява на 2,5 млн. лв.. Досега не е заплатен, в действителност. В самия контракт има записано, че парите от наема се реинвестират в стадиона. 96 хиляди лв. на месец без Данък добавена стойност заплаща ЦСКА за потреблението на "Армията ". Това е без налог здания и такса боклук, където прибавяме още 300 хиляди лв. на година, давани от клуба. Питам аз, в случай, че от този капитал 115 млн. – 23 млн. го употребява ЦСКА. Другите осемдесет и няколко милиона го употребяват други. Къде отиват тези пари? В какво се влагат? В самия контракт ние имаме право да си реинвестираме парите. Нашите хора вървяха при министъра и не отхвърляме, че изискуем пари. Досега сме дали 4,8 млн., те признават три милиона и нещо. Те не признават това. В тези пари споделят, че ние не отхвърляме парите, само че желаеме да се реинвестират в базата. Ние не желаеме да даваме пари на някакво сдружение, което е извънбюджетно, с цел да може някой си по някакъв метод да ги източи. Те не си четат договорите. Манолов споделя, че не може да влагаме пари, тъй като той ръководи министерството, както си знае. Той е някакъв началник на другите спортни уреди, примерно на Националния стадион. Тези пари за наем отиват в „ Сердика спортни имоти”. Никой не знае какво става с тях. Те не са забили един гвоздей при нас. Те се отнасят по този начин към базата на Общо събрание на колегиите на ЦСКА, освен към футболния клуб. Намерили са нещичко и си копаят. Нека си копаят. При състояние, че не си зает с тези футболни клубове най-малко недей да пречиш и да ги скубеш като дойна крава”, сигнализира Ганчев.

„ Стадионът – Министерски съвет изкара преди време едно решение, че би трябвало да стане обществено частно партньорство. Което значи, че вложителите дават една част от парите, те ще си апортират стадиона и Панчарево и почва да се строи стадиона. Две години правихме оценки, пристигна рецесията. Министерството се мота. Първо вършиха оценка беше 35 млн. след това 28 млн., а действително са 17 милиона, тъй като за толкоз пари я апортират. Приехме с Инджов, че тази оценка е 23 млн. Дойде ковид-криза, замота се работата, само че ние сме подготвени към този момент. По старите сметки стадионът струваше 30 и нещо милиона евро, в този момент отива на 45 млн. евро. Капацитет 15 хиляди седящи места, затворен на 80%, закривен дизайн”, упомена още предприемачът.

„ Три вложителя има за стадиона – аз, Инджов плюс един различен, който не ми е разрешил да му загатвам името, плюс финансиране на един фонд. Вместо да го създадем за 32, в този момент ще го създадем за повече пари в милиони. Мотахме се и по тази причина се подвигна цената. Дано да стане по-бързо държавното управление да си уредим връзките с страната и да стартираме. Това е моята последна идея в моя трагичен живот, който имам до момента. За мен е най-голямата идея е точно този стадион”, акцентира Гриша Ганчев.

„ Искам естествени правила и учениците от спортното да има къде да упражняват в личните си бази, а не при еднолични търговци. Защо го прави търгът в 12 без 5, в случай, че знае, че е длъжностен министър. Той желае да раздаде всички тези зали”.

„ С всички страни сме се контракти – и със зелени, бембяни и оранжеви. На никого не пречим, тъй като няма да отрежем нито едно дърво. Неслучайно Дани е наел англичани, които са създали над 100 стадиона, и са се разбрали да отговаряме за реконструцията на стадион „ Българска армия”. Ще строим върху настоящата територия. Съкращаваме я, тъй като писта няма да има. Искам да кажа на тези, които идват занапред нататък, че това е нашето предпочитание. Ние не искаем да ощетим страната, а взаимно да създадем нещо положително. Аз този стадион, когато стане, няма да си го карам в конюшната. На Левски е разрешено всичко, би трябвало да кажат нещо. Искам Левски да си създадат по-хубав стадион от на Тотнъм, в случай че могат. Искам всички клубове. Не желая Левски да няма стадион, желая да имат доста прекрасен стадион и да не играем на „ Васил Левски” и ние да отидем на посетители, те да ни дойдат”.

„ Сроковете са разказани в документите, само че 2023-а година края би трябвало да сме го пуснали. Как няма да подкрепим Бербатов? Това е изгнила система, фракция. Трябват младежи, неомърсени. Друг е въпросът дали ще свърши работа. Мартин е там, Стилиян е там – умни момчета, приказват езици. Изработиха ги, един глас не им стигна. Предполагам, че ще съумеят, де да знам”.

„ Единственото нещо, което ще ме откаже от ЦСКА, е, в случай че не мога да почна до една година да строя стадион. Догодиха, в случай че съм жив и здрав спирам интензивно спортна активност. Имам кончета, кучета и не ме интересува. Напечелих се, а и нищо не ми липсва. Дано към този момент да се е изяснило на цялата цесекарска общественост защо иде реч”, приключи благодетелят на "червените ".
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР