Един от символите на София – Ларгото, където ежедневно се

...
Един от символите на София – Ларгото, където ежедневно се
Коментари Харесай

Софийското Ларго пак е в плачевно състояние

Един от знаците на София – Ларгото, където всекидневно се събират хиляди туристи и столичани, още веднъж е в плачевно положение. Настилките в огромни сектори от откритите и закритите пространства са разместени и изпотрошени. Плочките танцуват под краката на минувачите, а тук-там те въобще липсват. Най-нелицеприятно е ситуацията към така наречен стъклен купол над пешеходния подлез, където разрушенията са най-големи и забележими. Проблем с настилката има и на доста места в самия подлез.

От Столичната община, която дава отговор за пространството, признаха, че плочките по Ларгото се разрушават, като упрекнаха за това Министерството на културата, което бе възложител на строителството, и проектанта. Според зам.-кмета Тодор Чобанов става дума за „ строителен недостатък на база на проектантска неточност “. Общината счита, че проектантът не е решил, че към купола на Ларгото ще минават хора, което довело до разбъркване на плочките. Отделно бил планиран и несъответствуващ купол на оборудването.

Според шефа на компанията проектант Росен Коселиев обаче казусът с плочките е зародил поради минаване на транспортно средство по тях. „ Дали ще е машина за почистване, или друго е минало там и е разместило плочките “, разяснява той по Би Ти Ви. „ Удобно оправдание, което ние не одобряваме “, отвърна Чобанов.

Реставрираният древен комплекс в Ларгото бе открит през април 2016 година, откакто за него бяха изхарчени над 15 милиона лв.. Строителството бе осъществено от обединяването " Антична Сердика " ДЗЗД. Обектът има 5-годишна гаранция, в която изпълнителят би трябвало да отстранява дефектите за своя сметка. След края на ремонта това е третият път до момента, в който медии и жители сигнализират за такива недостатъци. Скоро след формалното рязане на ленти преди три години куполът на „ Антична Сердика “ протече, а през м.г. се появи и казусът с плочките.

И Столичната община, и проектантът на обекта са единомислещи, че единственото трайно решение на казуса с настилките е правенето на нов план. Страните обаче не могат да се договорят за чия сметка ще е той. „ Ние считаме, че би трябвало да заплати Министерството на културата дружно със своите реализатори и проектанти “, съобщи през вчерашния ден Тодор Чобанов.

 

Закани

Министерството на културата ще предяви правосъден иск против компанията реализатор на строителните действия по план „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, в случай че откаже да в профил установените повреди по обекта в границите на гаранционния период от 5 години, оповестиха от Министерството на културата. „ Многократно в последните няколко месеца сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе ограничения в границите на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да в профил установени проблеми по плана, само че до момента такива не са взети. Затова ще предявим рекламация по правосъден ред за несъблюдение към строителя “, каза министърът на културата Боил Банов след среща сред представители на неговото министерство и Столичната община. Той посочи, че на проектанта е предоставено да направи и спомагателен разбор на плана, заяви БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР