Един от символите на португалската столица Лисабон са жълтите трамваи,

...
Един от символите на португалската столица Лисабон са жълтите трамваи,
Коментари Харесай

Жител на Лисабон вдъхва нов живот в историческите лисабонски трамваи

Един от знаците на португалската столица Лисабон са жълтите трамваи, които пъплят по тесните улици и по хълмовете на града от повече от 100 години. Но от ден на ден от тези трамваи " излизат в пенсия ", което обаче не значи, че те би трябвало да излязат и от строя. В работилница в северната част на града Паулу Маркеш си е сложил за цел да събира и да реставрира старите и ръждясали лисабонски трамваи от 1996 година насам, написа Ройтерс.

Сега в работилницата на Маркеш има 13 трамвая и съответното съоръжение за ремонта им. Той споделя, че когато през 1996 година е купил първия трамвай за ремонт, на хората в града не им пукало в действителност за трамваите, само че в този момент те се отнасят към тях с повече почит.

В последните години за локалните поданици също така става все по-трудно да ги употребяват във всекидневието поради ордите от туристи, които желаят да се повозят по някои от най-емблематичните трамвайни направления - да вземем за пример този по линия 28 или този по линия 15.

Преди рейсовете и метрото да стартират да преобладават в лисабонската транспортна система през 60-те години на предишния век, стотици трамваи са циркулирали из града по релсите с дължина над 100 километра. Сега има едвам 50 исторически трамвая в Лисабон.

На реставратора на трамваи Маркеш са му нужни до пет години, с цел да върне към живот старите модели. В склада му най-новият модел трамвай датира от 1961 година, а някои от най-старите са от 1906 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР