Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти най-накрая ще

...
Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти най-накрая ще
Коментари Харесай

Взривяват един от най-грозните символи на социализма у нас

 Един от знаците на незавършените огромни социалистически планове най-сетне ще отиде в историята.

Високата част на недостроената постройка на ИПК " Родина “ на " Цариградско шосе "  в София ще бъде взривена в неделя, 25 април.

Контролираният гърмеж ще бъде сред 9,30 и 10,00 ч.,съобщиха от компанията " Изток Плаза “.

За задачата час по-рано придвижването по главния столичен бул. ще бъде спряно и пренасочено. За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички нужни разрешителни. На място ще има пожарни и коли за спешна помощ.

Теренът с емблематичната недостроена постройка е към 60 декара и е благосъстоятелност на компанията " Изток Плаза “ на доктор Михаил Тиков, който е притежател и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната " Булфарма “.

Все още няма изясненост защо ще се употребява разчистеният терен. В момента интернационална компания изготвя изследване и отчет, въз основата на който ще се прецезират капиталовите планове.

Историята на недостроената постройка стартира преди повече от 40 години. През 1976 година страната взема решение да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и публицистичен корпус, който да приюти всички столични публицисти отпред с редакцията на официоза на комунистическата партия " Работническо дело ".

Мащабният план включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка сред тях, триетажна постройка и две равнища с подземни гаражи. Върху разгърната застроена повърхност от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството стартира през 1982 година, а пет години по-късно печатницата е приключена. Тя е ситуирана на терен от близо 40 дка повърхност. В края на 1989 година настъпват измененията, България изпада в неспособност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на недодялан градеж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР