Един от символите на Лондон - часовникът на кулата Елизабет

...
Един от символите на Лондон - часовникът на кулата Елизабет
Коментари Харесай

Откъде идва името Биг Бен и още любопитни факти!

Един от знаците на Лондон - часовникът на кулата Елизабет на английския парламент, известна с неофициалното си наименование Биг Бен, замлъкна поради ремонтна активност, която ще продължи четири години. Часовниковата кула - най-фотографираният паметник на Англия, постоянно е наричана Биг Бен. В реалност това е наименованието на огромната камбана. Викторианската кула е кръстена Елизабет през 2012 година в чест на сегашния суверен кралица Елизабет Втора.

Специалисти акцентират, че може да се чуе Биг Бен и преди 20121 година, по изключение, примерно за Нова година

Съществуват две теории за произхода на наименованието Биг Бен. Според едната то е въодушевено от инженера Бенджамин Хол, чието име е изписано върху камбаната. Втората гласи, че часовникът е кръстен в чест на Бен Каунт, боксьор от 19-и век в тежка категория.

Камбаните

Биг Бен тежи 13,7 тона при височина 2,2 метра и диаметър 2,7 метра. Камбаната звъни на всеки час в звук " ми " със мощ на звука 118 децибела. Теглото на чукчето е 200 кг. Компания на огромната камбана вършат четири по-малки, които звънят на всеки четвърт час.

Всеки от четирите циферблата на часовника е с диаметър 7 метра. Римските числа са с дължина 60 сантиметра. Големите стрелки, обозначаващи минутите, са направени от мед и са дълги 4,2 метра. Теглото на всяка една от тях е 100 кг. По-малките стрелки са от бронз. Те са по-къси - 2,7 метра, само че са по-тежки - 300 кг.

Голямата камбана е инсталирана през октомври 1858 година Часовниковата кула е приключена през 1859 година Часовникът стартира да работи на 31 май същата година, а звукът му отеква за първи път на 11 юли.

Източник: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР