Един от шедьоврите в българската драматургия - В полите на

...
Един от шедьоврите в българската драматургия - В полите на
Коментари Харесай

Ловешкият театър гостува в София

Един от шедьоврите в българската драматургия - " В полите на Витоша " от Пейо Яворов, влиза в репертоара на Драматичния спектакъл в Ловеч с две министър председатели през декември - в Ловеч и в София. Спектакълът е под режисурата на Крис Шарков, който изрично декларира наличието си на българската театрална сцена. Премиерите са на 12 декември от 19 ч. в държавна такса - Ловеч и на 13 декември в Театър НАТФИЗ, още веднъж от 19 ч., научи ДУМА от Маргарита Капитанска, пиар и връзки на държавна такса - Ловеч.
През последните няколко години трупата на Ловешкия спектакъл въодушевява режисьорите със своя млад състав. Затова и Крис Шарков избира в основните функции на Мила и Христофоров да се превъплътят актьорите Боряна Бабанова и Неделин Найденов. Заедно с тях на сцената ще излязат Петко Венелинов, Елица Костова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков, Явор Костов-Яша и Аделина Петрова.
Сценографията и костюмите за Яворовата пиеса са на Кирил Наумов, който тази година беше почетен с премия за костюмография за спекаткъла " Службогонци " от 25-ото юбилейно издание на Международния фестивал " Дни на комедията " в Куманово, Северна Македония. По музиката работи Емилиян Гацов-Елби, прочут с творчеството си за спектакли на НТ " Иван Вазов ", Театър " София ", Театър 199 и други Плакатът е на графичния дизайнер и фотограф Драгомир Димчев.
" В полите на Витоша " на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на създателя допират със своята деликатност и любовна поезия, само че в това време се забиват като остриета от неспособност. Тя е и една от първите български пиеси с европейска проблематика и форма, последваща две съществени линии - политическа и любовна. Творбата надалеч не е родена от фантазията. В нея Яворов вплита персоналната си любовна история с Мина Тодорова, чийто край е избран от гибелта.
Освен присъщата за създателя красива непостижимост на любовното възприятие, пиесата се занимава и с безконечния проблем за невъзможността за акомодация на българския интелектуалец в обществения и политическия живот.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР