Един от примерите за по-ефективно използване на средствата за болнично

...
Един от примерите за по-ефективно използване на средствата за болнично
Коментари Харесай

БЛС настоява за еднодневни хоспитализации и 25% увеличение на цените на клиничните пътеки

" Един от образците за по-ефективно потребление на средствата за болнично лекуване е всеобщо въвеждане на еднодневната хоспитализация за пациенти. Знаем, че за благополучие 80% от болесттите не се нуждаят от пролежавания , задоволително е да се извърши процедурата или проучването и задачата се реализира в един ден. Това е верният път - висококвалифицирана помощ в границите на един ден ", каза  ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по

Маджаров изясни, че през тази година през бюджета на НЗОК в болнична помощ ще бъдат изплатени повече спрямо 2023 година 460 млн. лв. по бюджет и още 168 млн. лв. към края на годината, които им се поставят от запаса на касата. Въпросът е по какъв начин тези пари ще доближат до лечебните заведения, дали през повече пациенти или през покачване на цените. Предвиденият растеж на парите за лечебните заведения през тази година е 14%. Според БЛС с по-ефективно потребление на средствата, каквото е предлагането им за увеличение на еднодневните хоспитализации, може да се реализира 25% приблизително увеличение на цените на клиничните пътеки.

Болниците в страната са в друго финансово положение, само че " общата картинка е трагична от позиция на заплащането на труда на медицинските експерти - лекари и сестри ". " Имаме драматичен проблем със експертите по здравни грижи ", безапелационен бе Маджаров

Иначе лечебните заведения са били на относително положително на съоръжение.  Най-голямото доплащане в България било за медикаменти.

Спешните отделения не би трябвало да се трансформират в портал на здравно неосигурените, счита още шефът на БЛС. В другите страни за тях се грижат обществените служби.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР