Един от предявените искове срещу нашата страна е за това,

...
Един от предявените искове срещу нашата страна е за това,
Коментари Харесай

Европейският съд погва България по три случая frognews.bg

Един от предявените искове против нашата страна е за това, че България не е въвела в националното законодателство разпоредбите за установяване на минимални национални цели за публичните поръчки за чисти транспортни средства.

 

В случая на България разпоредбите плануват най-малко 17,6 на 100 от всички лекотоварни транспортни средства, седем % от всички камиони и 34 на 100 от всички градски рейсове, купени сред 2 август 2021 година и 31 декември 2025 година, да бъдат " чисти ", и най-малко 17 на 100 от всички градски рейсове, купени в същия период, да не замърсяват с отработени газове.

 

Крайният период за въвеждане на разпоредбите беше 2 август 2021 година, отбелязва Европейска комисия. Неприлагането може да заплаши постигането на задачите за публичните поръчки, а това би довело до по-бавно въвеждане на чисти транспортни средства и до по-високо замърсяване с парникови газове. На 30 септември 2021 година Европейска комисия изпрати публично уведомително писмо до България, а на 6 април 2022 година изпрати стимулирано мнение.

 

Тъй като България продължава да нарушава разпоредбите, комисията реши да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз с искане за налагане на финансови санкции, се показва в известието.

 

По втория иск Европейска комисия упорства Съдът на Европейски Съюз да се произнесе против нашата страна и Полша по тази причина, че не са въвели в националното законодателство на разпоредбите за европейската услуга за електронно пътно таксуване.

 

Тази система планува ползвателите на пътища в Европейски Съюз да заплащат пътна такса с един контракт за абонамент, да имат един снабдител на услуга и едно бордово устройство, което обгръща всички страни в Европейски Съюз. Преследват се две цели - да се обезпечи оперативната съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване и да се улесни трансграничният продан на информация за неплащане на пътни такси, разяснява Европейска комисия.

 

Значителните разлики в техническите спецификации на електронните системи за пътно таксуване биха могли да попречват постигането на оперативна съгласуемост на електронните пътни такси в Европейски Съюз и да навредят на успеваемостта на транспортните действия, на разходната успеваемост на системите за пътно таксуване и на постигането на задачите на транспортната политика, се добавя в известието.

 

Неприлагането на разпоредбите значи, че от водачите може да се изисква да имат повече от един контракт за абонамент, снабдител и бордово устройство, с цел да карат до или през България и Полша.

 

Проблеми биха могли да зародят и при събирането на пътни такси за извършители, които не обитават в страната, както и за водачи от тези страни в други страни от Европейски Съюз. Крайният период за въвеждане на разпоредбите беше 19 октомври 2021 година и комисията стартира произвеждане за нарушаване против двете страни през ноември 2021 година, като в желае се упорства за налагане на санкции.

 

По третия иск Комисията регистрира несъблюдение на разпоредбите за употребата и предлагането на пазара на натурални минерални води. Европейският съюз подхваща правни стъпки, с цел да обезпечи правото на потребителите на информация, да ги защищити от въвеждане в подвеждане и да подсигурява обективна търговия, разяснява Европейска комисия.

 

Според Комисията българското законодателство не е в сходство с разпоредбите, тъй като не не разрешава предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произлизат от еднакъв извор, под повече от едно комерсиално изложение, както изискват европейските правила.

 

Противно на разпоредбите, в българското законодателство не се изисква наименованието на извора да се показва върху етикетите на минералните и изворните води. Българското законодателство разрешава също да се употребява обозначението " изворна вода " за вода, която не дава отговор на изискванията за потребление на това определение.

   
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР