Един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент

...
Един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент
Коментари Харесай

Руски и британски сайт: Замесен в аферата "Скрипал" бил свързан със случай и у нас

Един от хипотетичните участници в покушението против някогашния съветски сътрудник Скрипал е взел участие и в отравянето на български жител в София. Това настояват два уеб страницата за проверяваща публицистика – съветски и английски.
bTV опита да се свърже и с двете редакции.

Според двете медии съветски офицер от военното разузнаване – Сергей Федотов, е засечен в Обединеното кралство по време на случая „ Скрипал”. Същият е бил и в България няколко дни преди случая с натравянето на предприемача Емилиян Гебрев и сина му.

„ На 24 април 2015 година Федотов идва в Бургас. Имал е билет за връщане на 30 април, само че още на 28-и взема самолета за Истанбул. По-рано същия ден предприемачът Емилиян Гебрев е приет в болница, откакто губи схващане на проведен от него банкет в София”, написа съветският уебсайт The Insider.

Според публицистите има подобие в държанието на Федотов в двата случая.

„ Федотов дошъл в Лондон с полет от Москва в същия ден като другите двама чиновници на ГРУ, въпреки и на различен полет. Трябвало е да се върне в Москва на 4 март. Въпреки това, както и в България, той не е взел противоположния полет, отменяйки резервацията си няколко минути преди самолета да потегли”, отбелязва английският уебсайт Bellingcat.

bTV се свърза с английския уебсайт. Оттам към този момент отхвърлят коментар с претекста, че идната седмица ще разгласяват втора част на своето следствие.

Междувременно Кремъл изрази подозрения за достоверността на информацията.

„ Не знаем до каква степен дава отговор това на истината, дава отговор ли на истината въобще, не знаем на какво са се опирали съставителите на тази информация”, разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Снимка: БГНЕС

Преди дни Гебрев изясни, че има две хипотези за натравянето му. Едната е износът на неговата компания на отбранително съоръжение за Украйна, а другата – вероятен интерес към негов цех за произвеждане на оръжие.
Емилиян Гебрев: Обвиненията против мен са за да бъде спряно придобиването на „ Дунарит ” „ Няма по какъв начин един цент да е пристигнал при нас без да е 1000 % по закона ”, разяснява Гебрев
„ Става въпрос за моето семейство, за моя наследник, още повече и за мои чиновници, пред които съм морално виновен за тяхното здраве. Бяхме горе, инцидентно се върнахме с помощта на прелестните лекари от ВМА”, съобщи той.

От българската прокуратура към този момент отхвърлят коментар по случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР