Един от петте стълба на исляма е хаджът в Саудитска

...
Един от петте стълба на исляма е хаджът в Саудитска
Коментари Харесай

Петдневният хадж привлича над 2,5 млн. поклонници в Мека

Един от петте стълба на исляма е хаджът в Саудитска Арабия. Веднъж в живота всеки мъж над 12-годишна възраст би трябвало да извърви свещените стъпки на пророка Мохамед, в случай че има финансовите средства за това. Хаджът се оказва скъпа привилегия. Някои събират цялостен живот, с цел да могат да си го разрешат. А най-после даже и да имат парите, биват избирани на правилото „ първият печели “ от управляващите в Рияд, тъй като броят на искащите е голям.

 
Аз съм на върха на щастието. Имам вътрешно чувство и възприятие, което не знам по какъв начин да опиша. От наслада и благополучие от очите ми ще паднат сълзи. Не ми се спи. Не съм спал в продължение на 15 дни, единствено по един час дневно, от превъзходната панорама и от мисълта за невероятната опция.
Йехия, предприемач

Тазгодишният хадж е рекорден по брой хора. Над 2 и половина поклонници са се отправили към върха Арафат. Жегата от 46 градуса, наподобява няма по какъв начин да ги спре. Богомолците би трябвало да изминат над 100 км. Пеша, като тук-там те тичат. В третия ден от хаджа даже се чака да създадат жертвоприношение с добитък.

 
Когато извърша хадж, всемогъщият Аллах ще ми даде повече награди и благодарение на този хадж ще пропагандирам повече за мюсюлманската общественост.
Джон Али

За поклонниците хаджът е надълбоко вълнуващо духовно прекарване, което опрощава греховете, доближава ги до Бога и ги сплотява. Ритуалите по време на хаджа значително припомнят за разказите в Корана за Ибрахим, неговия наследник Исмаил и майката на Исмаил - Хаджар. 

Още при идването си в Мека в последните няколко дни поклонниците вършат ритуална обиколка към Кааба. След като и последните поклонници изпълнят това, те се насочат пешком или с рейс към Мина, където лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света. Те ще се молят денем и нощта, преди да се насочат към планината Арафат, където се счита, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед. 

След Арафат поклонниците събират камъчета от мястото, известно като Муздалифа, с цел да ги употребяват при ритуално замеряне с камъни на стълбове, символизиращи дявола, когато се върнат назад в Мина. Последните три дни от хаджа съответстват с празника Курбан Байрам, когато мюсюлманите по света колят добитък и раздават месото на бедните.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР