Един от първите критерии на купувачите на употребявани автомобили е

...
Един от първите критерии на купувачите на употребявани автомобили е
Коментари Харесай

Топ 10 коли втора ръка, които не ръждясват и не гният СНИМКИ

Един от първите критерии на купувачите на използвани коли е дали те към този момент са почнали да ръждясват. Ръждата от дълго време не е подобен проблем, какъвто бе за колите през 80-те и 90-те години на предишния век. Въпреки това на вторичния пазар има както слабаци, по този начин и отличници по антикорозионна отбрана, написа auto.blitz.bg.

Експерти от автомобилния портал Drom.ru са сформира ранглиста на най-устойчивите на изгниване модели втора употреба. В рейтинга са включени единствено коли от новия век, чието произвеждане към този момент е прекратено, само че не са изгубили актуалността си.

Класацията е подредена от експерти по каросерии от сервизи за разнообразни марки, които ежемесечно ремонтират стотици коли, търговци, прекупвачи и, несъмнено, притежатели.

Авторите на рейтинга вършат експлицитната спогодба, че положението на всеки съответен автомобил може да зависи освен от заводската подготовка на каросерията против наслойка, по този начин и от изискванията на употреба, присъединяване в произшествия и качеството на последвалите поправки. Класацията отразява единствено присъщите особености на всеки модел.

10. BMW 5er E60 (2003–2010)



Е60 има чудесно лаково покритие. Антикорозионната отбрана на каросерията също е на равнище. Ръжда по предписание се появява единствено след ПТП и фалшив ремонт. В грижливи ръце обаче и най-старите петици от този модел наподобяват прелестно.

Колкото и необичайно да звучи, главният проблем на Е60 с корозията се дължи на... алуминия, от който е направена съвсем цялата предна част. Сам по себе си авиационният метал не гние, само че на местата, където контактува със стоманата, се появява наслойка.

Ако бъде изпусната, корозията отслабва крепежа на предния панер и може да докара до намаление на устойчивостта на цялата каросерия на извъртане, а като резултат - и по-малко наслаждение от шофирането, утежняване на управляемостта, луфтове в кормилната уредба и пукнатини по предното стъкло.

9. Opel Insignia (2008–2017)



След като се умориха да ги взимат на майтап, при започване на новия век от Opel започнаха да поставят съществени старания да се отърват от имиджа на изобретатели на ръждата. Първата бяла ластовица измежду по-старите модели стана Vectra C, а Insignia продължи сполучливо битката с кафявата злина.

Флагманският Opel има образцова багра, а някои елементи се съпротивляват на корозията по-успешно, в сравнение с някои премиум съперници. Дори по развалени панели наслойка стартира да цъфти най-рано след година.

Самият пласт от багра и лак не е пълен, само че за сметка на това е разтеглив и при леки удари остава върху ламарината. Антикорозионната отбрана на пода е отлична - шестгодишна Insignia може да наподобява като нова изпод.

8. Toyota Camry XV40 (2006–2011)



Качеството на боята при Camry е надалеч от идеала. Покритието е фино и нежно и се дере елементарно. С времето боята по дръжките на вратите пада, а предната ризница и калници бързо се покриват с драскотини и се лющят.

На антикорозионната обработка на каросерията обаче могат да завиждат доста други модели от същия клас. Ако не се брои повърхностната наслойка по подрамите, даже нормалните за остаряла кола леки подутини по предния похлупак и ръбовете на вратите са рядко събитие.

7. BMW 1er E87 (2004–2013)



Баварците не са пестили от антикорозионната отбрана на дебютния си дребен модел. За разлика от по-големите ѝ родственици, в структурата на единичката на практика липсва алуминий.

От BMW са решили да се борят с ръждата по положителния остарял метод - със здрава поцинкована ламарина и надеждни пластмасови предпазители. Под тях и по веждите на задните калници може да се появи повърхностна разяждане, само че това е всичко.

Покритието на каросерията не е доста дебело, само че единичката е боядисана качествено. Следите от " пясъкоструйка " по предния похлупак са сигурен белег за постоянно препускане по автомагистралите. По колите, употребявани преди всичко в града, няма такива следи. Дори да има олющени места обаче, боята се съпротивлява настойчиво на ръждата и не пада даже при доста увреждане.

6. Lexus RX XU30 (2003–2008)



Ако даже душмански експлоатирана Toyota Camry може да се похвали с отлична антикорозионна отбрана, Lexus стига още по-далеч. Качеството на боята и лака е на още по-високо ниво.

Уязвими места обаче въпреки всичко има. От камъчетата по пътищата страда най-много предният похлупак, а въпреки и не скоро, олющените петна стартират да ръждясват. В първите години след представянето на модела Lexus даже сменя елементи в границите на гаранцията.

Корозия по веждите на калниците нормално е разследване от фалшив ремонт. Оригиналното покритие на каросерията не се предава толкоз елементарно и даже при най-запуснатите кросоувъри ръждата е повърхностна и се отстранява елементарно. Кафяви петънца могат да се срещнат единствено към и над предното стъкло. Подът, съставените елементи на окачването и крепежите ръждясват напълно умерено.

5. Volvo XC90 Typ C (2002–2014)



Първото SUV на шведите е предпазено срещу разяждане не по-зле от останалите модели, издигнати на платформата P2. Условията на употреба обаче го вършат по-уязвим от S80 и S60.

В структурата на XC90 липсва алуминий, на какъвто по това време последователно минават немските съперници. Затова пък качествената и здрава стомана е покрита с затлъстял пласт багра и лак.

Ръжда общо взето се появява единствено под пластмасовите елементи по каросерията. Гнездата обаче нормално са дребни и се овладяват елементарно, защото не порастват бързо. Далеч повече проблеми може да сътвори невидимата за окото разяждане по предната подрама и роговете на коша.

4. Mercedes-Benz S-Klasse W221 (2005–2013)



В Mercedes-Benz си научиха урока от грешките, позволени с W220, чиято антикорозионна отбрана бе надалеч от визиите за флагмански модел на производител от подобен сан. Ето за какво немците са подходили извънредно съществено към качеството боята и обработката на каросерийните панели.

Ръжда се появяват рядко даже по обичайно уязвими места като предния похлупак, долната част на вратите и калниците. Площта на гнездата по предписание е дребна и нямат податливост да порастват. Това придава бодряшки тип и на най-старите седани отпреди фейслифта.

Хромираните украшения обаче се матират бързо. Предните панели на каросерията са направени от алуминий и могат да провокират разяждане по заварките със стоманата. Понякога се отлепва шумоизолацията под задните калници и пода, което може да докара до увреждане на покритието на труднодостъпни места.

3. Volvo S80 Typ AS (2006–2016)



Ако не се броят създаваните в Холандия модели, Volvo от дълго време се слави със специфичното си отношение към антикорозионната отбрана на колите си. С качествена багра се славеше още първото потомство на S80, а поцинкованата каросерия на наследника е съединена и боядисана още по-внимателно.

Това изяснява за какво ръждата на практика няма късмет против шведския флагман, а искрено слаби места липсват. Олющените места противостоят на корозията дълго време и не ѝ разрешават да се популяризира, което е много скъпо качество поради цените на каросерийните панели.

2. Audi A6 C6 (2004–2011)



Класация на най-устойчивите на разяждане коли мъчно може да мине без Audi, а третата генерация на A6 попада в нея безусловно справедливо. Също като предшественика си инголщадският модел се съпротивлява настойчиво на ръждата и даже олющените петна по веждите на задните калници не " цъфтят ".

Боята по предния похлупак и калници се предава по-рано, само че все пак от разяждане в обичайния смисъл на думата няма и диря, просто тъй като детайлите са алуминиеви. На авиационния метал се дължи и извънредно хубавичко структура, яките подрами и лонжерони.

Антикорозионният пласт може да пострада единствено по пода поради дребния клиренс и неизбежния контакт с разнообразни трудности.

1. Porsche Cayenne Typ 9PA (2002–2010)



Каросерията на първото SUV на Porsche е боядисана извънредно качествено. Слоят от багра и лак е освен пълен, а и еластичен и разтеглив, което му разрешава да се съпротивлява безпроблемно на бомбардировките от камъчета и даже леки удари. Антикорозионната отбрана също е на доста високо равнище, тъй че външният на неудряните и качествено ремонтирани всъдеходи по предписание е чудесно.

Ръжда може да се откри главно под пластмасовите елементи и по фугите сред панелите, само че явлението е рядко. Слабо място са единствено шевовете на задните порти откъм калниците. Ръждата там стартира от заварките и ликвидирането ѝ изисква сериозна интервенция. При промяна на предното стъкло, което е неизбежно поради скоростните качества на Cayenne, се поврежда антикорозионното покритие на рамката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР