Един от първите хора в държавата обяви важна новина.България е

...
Един от първите хора в държавата обяви важна новина.България е
Коментари Харесай

Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

Един от първите хора в страната разгласи значима вест.

България е изпълнила всички механически критерии за Шенген. Ние също чакаме поддръжката на нашите европейски сътрудници до края на тази година.

Това съобщи вицепремиерът Мария Габриел по време на взаимна конференция с хърватския външен министър, който е на посещаване у нас. 

Тази аудиенция е знакова, съобщи Габриел. Това приказва за нашето общо предпочитание да реализираме по-голяма съгласуваност на позициите на България и Хърватия по основни тематики от районния дневен ред.

Хърватия е образецът в района. Да покажем, че целият Европейски Съюз може единствено да завоюва, в случай че България е част от споделеното пространство Шенген - сега това е най-важното. Ако България и Румъния бъдат признати в Шенген, това ще донесе доста повече удобства, написа novini.bg.

Има две страни, които към момента не престават да имат въпроси, на които ние би трябвало да дадем отговори. Една от тях Нидерландия. По отношение на Австрия - би желала да види на европейско равнище спор за слабостите на европейското пространство. Трябва да продължат диалозите и за битката с незаконната имиграция, сподели Габриел.

Днешните диалози подвърдиха нашите близки позиции и сходни ползи, съобщи от своя страна хърватският външен министър. По думите му България има откровена поддръжка в лицето на Хърватия към присъединението й към Шенген.

Двустранните връзките сред България и Хърватия обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия - Гордан Гърлич Радман. Това е първото публично посещаване в България на задграничен външен министър след образуването на новото българско държавно управление.

Акцент по време на диалозите беше подложен върху съдействието сред България и Хърватия в границите на Европейски Съюз и НАТО, присъединението на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо съдействие и развиване, както и войната в Украйна. В програмата на визитата се планува и пленарна сесия сред делегациите им. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са планувани срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя учен Николай Денков и с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР