Един от основните страхове на младите майки през зимата е

...
Един от основните страхове на младите майки през зимата е
Коментари Харесай

Трябва ли да покриваме носа и устата на детето с шал в студа

Един от главните страхове на младите майки през зимата е детето да не настине. И когато температурите паднат под нулата, заран на път за детската градина, ще видите по какъв начин водят хлапетата, екипиране като ескимоси – компактно омотани с шал през лицето, тъй че даже очите им не се виждат. 
Необходим ли е шалът, отговаря педиатърът д-р Евгени Комаровски.

При негативни температури детето би трябвало да диша през носа - носът само може да затопли вдишвания въздух. Ако той е запушен и детето диша през устата, студеният изсъхнал въздух навлиза непосредствено в бронхите, а това е много рисковано. Така че, в случай че детето е със запушен нос, по-разумно е да си остане в къщи. Ако то не диша през носа, няма подобен шал, който може да му затопли въздуха.

Ако на открито е доста студено и носът стартира да мръзне – неговата защитна реакция е конвулсия. Кръвоносните съдове на лигавиците отчасти се свиват. Така на процедура той губи способността си да затопля вдишвания въздух.
Шалът оказва помощ. Когато покрива устата и носа, той задържа издишания топъл въздух покрай лицето и по този начин затопля носа. Вазоспазъм не се появява. По този механизъм шалът затопля носа.

Как вярно да покриете лицето на детето в студено време

- Шал нормално не е нужен, в случай че детето е в затворена количка - издишаният въздух доста покачва температурата в това лимитирано пространство, където се намира главата. Освен това количката го пази от вятър.

- Шалът няма да навреди, в случай че детето е в отворена количка, на шейна, когато има слана и при мощен вятър.

- Ако носът е леден, това е причина да помислите за шал за детето и за себе си.

- Нека шалът покрива освен носа, само че и устата. Няма смисъл да предпазвате единствено устата.

- Материята на шала не би трябвало да нервира кожата и не трябва да го стягате прекалено, с цел да не приляга прекомерно компактно към лицето.

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР