Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата

...
Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата
Коментари Харесай

Шефът на АИКБ: В България няма работна ръка, 50 000 се пенсионират на година

Един от главните проблеми пред бизнеса в България е неналичието на работна ръка. Това сподели пред публицисти в Стара Загора ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и индустрия.  " Това не е проблем неотдавна и ще е за дълго ", счита той.

Велев добави, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, в сравнение с влизат в пазара на труда. Според него опция за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. " Имаме държавна и общинска администрация, едвам управляваме целия свят ", сподели още той.

Синдикатите желаят най-малко 850 лева минимална заплата и приемане на Бюджет 2023 година

Велев разяснява и признатото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на 100 от междинното брутно заплащане.  " Това решение е погрешно и нездравословно за страната и за хората, и ще го нападаме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата би трябвало да се договаря сред сътрудниците, в действителност Народното събрание иззе функционалностите на Тристранния съвет, и да се регистрират доста повече индикатори ", изясни още той.

Според него при този метод на установяване на минималната работна заплата " в редица стопански действия тя ще изпревари междинната работна заплата и там всички би трябвало да получават еднообразно заплащане без значение от това, че поставят друг труд и са с друга подготовка. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и работливите ", изясни Велев.

Според него за 2023 година сред най-важните цели пред АИКБ е приемането на България в еврозоната, в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Той е на мнение, че да бъдем признати в еврозоната от 1 януари 2024 година е постижима цел. Затова всички ние би трябвало да поставим усилия-работодатели, бизнес и предприятията, сподели още той. Велев уточни, че преодоляването на ценовия растеж е доста значимо, защото това е критерият, по който България не дава отговор на изискванията.

" Възможност за това е програмата за компенсиране на високите цени на електрическата енергия, която от 1 януари т.г. открива нов предел за компенсиране на стойност 200 лв. за мегаватчас. Това би помогнало за този развой за преодоляване на цените ", сподели още той.

Васил Велев изясни, че е насочен апел към бизнеса в страната за ограничение на цените, даже и с цената на понижаване на облагите, защото това ще е инвестиция в средносрочен и дълготраен проект. Тези понижени облаги ще се изплатят неведнъж, тъй като ние твърдо имаме вяра, че това е добре за страната, за бизнеса и за хората “, уточни още той.

По думите му приоритет остава обезпечаването на сила на конкурентни цени за българския бизнес. " Инвестициите в човешки запаси, както и поддръжка за цифровизация, рационализация и нововъведения в предприятията биха разрешили страната ни да форсира икономическото си развиване ", сподели още ръководителят на УС на АИКБ.

В Стара Загора от Асоциацията на индустриалния капитал организираха среща с представители на бизнеса от региона. Събитието е част от годишните срещи, които Асоциацията провежда с предприятията и фирмите по райони, членовете и браншовите организации в страната. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите и опциите за поощряване, които стоят пред бизнеса, като главен акцент беше подложен върху дребните и междинните предприятия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР