Един от основните приоритети в сектор Енергетика е свързан с

...
Един от основните приоритети в сектор Енергетика е свързан с
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй подава документи за удължаване работата на VI блок

Един от главните цели в бранш " Енергетика " е обвързван с удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в енергийното министерство, където бяха показани резултатите от завършването на плана за удължение периода на употреба на VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". Енергийният министър акцентира, че атомната централа обезпечава 33 на 100 от общото ползване на електрическа енергия на България и е поръчител за енергийната сигурност на страната. Тя напомни, че в края на предходната година беше приключена работата по даването на нов 10-годишен лиценз за работа на V блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Теменужка Петкова уточни, че плануваните ограничения и действия за удължаването на употребата на VI блок на АЕЦ " Козлодуй " са 227. От тях 138 ще бъдат изпълнени до края на юли. По график 70 от дейностите ще бъдат приключени до края на годината, а останалите 19 действия са планувани за идващия лицензионен интервал. Тя акцентира, че всички тези действия са осъществени за сметка на средства от АЕЦ " Козлодуй ", тъй като за миналата 2017 година централата е отчела облага от 117 млн. лв..

Първият заместник-генерален шеф и шеф на Блока за развиване и интернационален бизнес на държавната корпорация " Росатом " Кирил Комаров посочи, че VI блок на АЕЦ " Козлодуй " може да бъде безвредно експлоатиран още 30 години. По думите му това се потвърждава от осъществените над 200 дейности и ограничения за удължаването на неговата употреба.
Предстои в Агенцията за нуклеарно контролиране да бъде предаден цялостният пакет с нужните документи за кандидатстване за продължение лиценза на VI блок за идващ 10-годишен интервал.

Планираните за тази година средства единствено за 6-и блок са 43 млн. лв.. Това сподели изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй " Иван. „ До края на 2017 година бяха изхарчени 262 млн. лв. за двата блока. 180 млн. лв. бяха изхарчени за повишение на мощността ", добави той.

„ Водят се договаряния с „ Твел " за удължение на контракта за предпазване и преправка на нуклеарно гориво. Имам получено предложение от тях, сега водим договаряния. Договорът би трябвало да се съгласува с Европейската организация по доставките, която дава отговор за подобен вид доставки ", съобщи още изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй ".

На въпрос дали " Росатом " демонстрира интерес към бъдещо строителство на АЕЦ " Белене " Кирил Комаров отговори, че по принцип съветската компания демонстрира интерес към този план само че първо би трябвало да станат ясни изискванията, при които ще се осъществя. Той добави, че на никое място по света такива огромни енергийни планове не се реализират без държавно присъединяване. Друг е въпросът каква тъкмо ще бъде формата и в какво ще се състои това присъединяване, като тези въпроси се вземат решение от държавното управление на всяка страна. Комаров обаче регистрира, че България към този момент интензивно е взела участие в този план посредством закупуването на оборудването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР