Един от основните начини за борба със затлъстяването е промяна

...
Един от основните начини за борба със затлъстяването е промяна
Коментари Харесай

Спорт и балансирана диета - коя е златната среда при борбата с излишните килограми?

Един от главните способи за битка със затлъстяването е смяна на режима на хранене. Според експертите главната причина за затлъстяването е погрешно и небалсирано хранене с нездравословни храни.

От малкия екран и интернет ни засипват с съвършени тела, здравословни режими, стратегии за трениране, хапчета и козметика за вталяване, пластична хирургия. Предлаганите препоръки варират от фастинг, през суровоядство и веганство, до високомазнинни диети, плодови диети. А помните ли онази неприятна диета със зелевата чорба?

Всичко това има една единствена цел - намаляване. Който и вид да изберете обаче това не е гаранция, а здравословно и пълноценно хранене.

" Между веганството и здравословното хранене не постоянно има знак на тъждество. Това е по този начин, тъй като можеш да бъдеш веган, хранейки се с пържени картофи и безалкохолни питиета. Начинът, по който аз се храня, е цялостни растителни храни, храната би трябвало да е оптимално в естествения си тип ", сподели Лилия Горанова, инструктор по йога, веган.



Лили е избрала да бъде веган, тъй като е решила, че за нея това е най-подходящият метод на хранене. Това не значи, че няма и други здравословни способи. Храната би трябвало да те кара да се чувтсваш добре, другар, а не зложелател.

" Това да бъдеш слаб и физически в добра форма е просто като бонус към всичко това, което получаваш от уравновесеното хранене и осъзнатото хранене. Буквално храната, която хапваме през днешния ден построява някой орган, някоя клетчица ", разяснява Лилия Горанова.

Застоелият метод на живот и неналичието на придвижване също са фактор за увеличаващият се брой на хора с наднормено тегло.



Според 76-годишния Георги Донков в България би трябвало да се върне казармата най-малко за 6 месеца.

" След двегодишна казарма те ставаха стоманени във връзка с физкултурата. Волеви, здрави хора със здрава душeвност и оттова си има тези войнски привички. Навърших 76 години и ще пристигам леко да спортувам ".

Тренировките в залата оказват помощ на Георги да поддържа метаболизма си бърз, въпреки всичко и той внимава с какво се храни и не прекалява с нищо.



" И в случай че един състезател с повече мускулна маса изяжда 1 кг месо дневно, това няма да е проблем за него и нездравословно, само че естествен човек, който е по-слаб и няма мускулна маса, той няма потребност от толкоз месо и за него ще е нездравословно ", изясни Радо Вълчев, първенец по културизъм, притежател на фитнес.

Никога не е късно човек да стартира да се храни по-добре и да промени навиците си. За да не се постанова да ги променяме обаче, е хубаво да учим децата си на отношение към пълноценната храна от дребни.

" Когато са дребни децата, обичам да им споделям: Яж месо, с цел да имаш хубави мускули, яж кисело мляко, с цел да са ти здрави костите, яж плодове, с цел да си здрав! ", сподели Радо Вълчев.

И последно, само че не по значимост - колкото и добре да се храните, в случай че не пиете задоволително вода, още веднъж изпадате от графата " здравословен живот ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР