Един от основните ми приоритети е изграждането на Национална детска

...
Един от основните ми приоритети е изграждането на Национална детска
Коментари Харесай

Министър Хинков се срещна с Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България

„ Един от главните ми цели е построяването на Национална детска многопрофилна болница ". Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков по време на среща с Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. На срещата участва и новоназначеният заместник-министър доцент Михаил Околийски.

Здравният министър онагледи основните сфери, върху които ще концентрира напъните си в частта детско опазване на здравето по време на своя мандат, с акцент върху предварителната защита, профилактиката и ранната диагностика. „ Развиването на идея за изцяло детско опазване на здравето в страната би трябвало да премине и през преценка на нуждата от откриване на детски отделения или усилване активността на такива в многопрофилните лечебни заведения. Професията педиатър би трябвало да бъде още веднъж атрактивна за лекарите ", акцентира проф. Хинков. Той показа също по този начин, че има намерение да възвърне отдел „ Майчино и детско опазване на здравето " в Министерството на здравеопазването.

По време на срещата бе упоменат и триумфът на пилотния план „ Европейска гаранция на детето ", ориентиран към деца с увреждания и усложнения в развиването и към деца от фамилии в уязвимо състояние, в който България взе участие дружно с още 7 страни от Европа. Стана ясно, че по Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско опазване на здравето 2021-2023 година, са разкрити 31 Здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве във всички области в страната.

Двете страни означиха значимостта на тематиката за подсилване на психологичното здраве на подрастващите, като УНИЦЕФ обявиха предпочитание да се причислят като член или наблюдаващ в Националния съвет по психологично здраве.

Тема на диалог бе и разширение обсега на имунизациите измежду децата. Министерството на здравеопазването взаимно с УНИЦЕФ осъществя национално представително проучване измежду родители на деца сред 0 и 4-годишна възраст, както и изследване измежду общопрактикуващите лекари, които имат по-висок от междинния дял деца в пациентските си листи. Резултатите демонстрират спад на осъществените имунизации от наложителния календар, като скоро следва Министерството на здравеопазването да ги разгласява.

Доц. Околийски, от своя страна, разяснява, че съгласно екипа на министерството би трябвало да бъде осъществено взаимоотношение сред организациите на Организация на обединените нации и Министерството на здравеопазването за основаване на взаимна Стратегия за връзка на риска, която да концентрира напъните си върху избрани значими тематики, каквито са имунизациите, методът към уязвимите групи като бежанците от Украйна, с цел да може да се сътвори една съчувствена настройка в обществото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР