Един от основните компоненти на спирачната система на автомобила е

...
Един от основните компоненти на спирачната система на автомобила е
Коментари Харесай

Защо спирачната течност трябва да се сменя редовно

Един от главните съставни елементи на спирачната система на автомобила е спирачната течност. Благодарение на нея силата от спирачния педал, натиснат от лидера, се трансферира към спирачните накладки и вследствие на това автомобилът се забавя исе привежда неподвижен. Много водачи обаче обръщат дължимото внимание на спирачните дискове и накладките, само че изцяло не помнят за спирачната течност. А нередовната замяна на спирачната течност може да е причина за доста неприятности.

Спирачната течност се употребява в системата за стабилизиране, надзор на сцеплението, в системи за подкрепяне при пускане на надолнище. С други думи, в актуален автомобил тази течност е подложена на дейна работа иресурсът ѝ е задоволителен за 30-40 хиляди километра. Експертите на Bosch, да вземем за пример предлагат промяна на спирачната течност на всеки две години.
А съгласно статистиката във всеки трети автомобил спирачната течност не се сменя в точния момент
Първо, би трябвало да разберете, че спирачната течност е хигроскопична и всмуква съвършено влагата. По време на работата на спирачната система влага навлиза по един или различен метод, което от своя страна води до образуването на мехурчета. В един миг има доста от тези мехурчета и те се събират в един огромен. Поради натрупването на влага в спирачната течност, прагът ѝ на шупване се понижава на половина. Всичко това води до повишен ход на педала на спирачката, понижаване на успеваемостта на прекъсване, а след това, до цялостен отвод на спирачките.

Друг проблем, за който малко хора знаят, е, че остарялата спирачна течност е доста нападателна и с течение на времето може да унищожи елементи от спирачната система и хидравликата. От своя страна това води до спомагателни разноски за притежателя за ремонт или замяна, да вземем за пример, на хидравличния елемент.
Смяната на спирачната течност също не е лесна
Например, в случай че колата е остаряла или не е оборудвана със система за стабилизация ESP, тогава подмяната на спирачната течност се прави посредством изпомпване на спирачките. Но в по-сложни модерни коли за изпомпване и диагностика на системата към този момент ще се изисква особено съоръжение. В противоположен случай остарялата течност, останала в системата, може да повлияе на качеството на новата.

Можете да разберете какъв вид спирачна течност да употребявате в колата си от инструкциите, които в множеството случаи са на капачката на съда за спирачна течност. Едно е ясно: в случай че дълго време не сте поглеждали под капака или забележите промени в спирачната динамичност на автомобила, не трябва да отлагате промяната. Не е безвредно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР