Един от основните двигатели на възстановяването на Европа след пандемията

...
Един от основните двигатели на възстановяването на Европа след пандемията
Коментари Харесай

"Обсерватория 2022": В Европа икономиката се възстановява като кръгова, това е бъдещето и за България

Един от главните мотори на възобновяване на Европа след пандемията ще бъде кръговата стопанска система. За 86% от европейците тя има позитивен имидж, 64% са осведомени с нейната идея, а 36% декларират, че е добре развита в страните им. В същото време в България 52% от хората са осведомени с кръговата стопанска система и единствено 6% мислят, че тя е наложена в страната ни. Това демонстрира, че у нас развиването на този вид бизнес занапред следва.

Кръговото ползване в развитите страни ще бъде движено от няколко извънредно любопитни трендове, които скоро можем да чакаме и в България. Първата е 3R – Reduce, Reuse, Recycle или стремежът занамаляване на отпадъците, преработването им и удължаването на живота на продуктите. В тази връзка 89% от европейците декларират, че се пробват да рециклират, а 85% да понижат количеството на отпадъците. Втората наклонност е интензивно присъединяване на потребителите на пазара като бизнесмени - продавачи или купувачи на използвани артикули. През последните 12 месеца 62% от европейците са продавали използвани артикули. Третият тренд е нараснало търсене на уреди с по-дълъг живот, които могат да бъдат ремонтирани. Затова и за 86% от хората е доста значимо продуктите да имат показател на поправимост, а 70% биха платили повече за такава стока.

Това демонстрира изданието за 2022 година на „ Обсерватория “ – огромното годишно изследване на една от водещите финансови групи в бранша на потребителското кредитиране в Европа – BNP Paribas Personal Finance. Изследването преглежда потребителските настройки в страните от Европейски Съюз от 1985 година и се утвърди като значим знак за основни участници в потребителския бранш и автомобилната промишленост. През 2022 година, тематиката му е „ Кръговата стопанска система: Възходът на потребителя бизнесмен “. То беше извършено в 17 страни: Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Англия като бяха интервюирани 15 800 европейци. България взе участие в изследването от 2017 година.

 

Кръговата стопанска система към този момент се случва в Европа, в България занапред следва

Според новото издание на изследването „ Обсерватория “, 85% от хората в Европа и 86% от българите имат позитивно отношение към кръговата стопанска система. Концепцията за кръгова стопанска система е позната на 64% от европейците. България е под междинното равнище с 52%. Голяма разлика се следи и във връзка с навлизането на кръговата стопанска система в другите страни. Средно 36% от участниците в изследването декларират, че тя е добре развита в страните им. Най-висок е делът в Дания с 54% и във Англия с 51%. България е на последно място с 6%. Тези данни демонстрират, че кръговата стопанска система към този момент се случва в Европа и неизбежно идва и към България.

Все по-широкото нахлуване на кръговата стопанска система е обвързвано и с упования за позитивни промени в живота на хората. Повече от 80% от интервюираните плануват, че ще бъде подтиквано развиването на новаторски артикули. Друг позитив за 85% от хората в Европа и България е принос за опазването на околната среда. На трето място участниците в изследването слагат основаването на нови работни места със 75% позитивни отговори.

Наред с позитивните резултати от кръговата стопанска система, „ Обсерватория 2022 “ обрисува и някои опасения, свързани с нейното нахлуване. На първо място е, че това е безценен развой, което се споделя от 65% от европейците и от 62% от българите. За 45% от хората в Европа този бранш е към момента едва контролиран, което се отразява и на доверието към него. Въпреки тези опасения, развиването на кръговата стопанска система е неизбежно. Едва 35% от участниците в „ Обсерватория 2022 “ мислят, че това е мода, която ще отмине.

 

81% от европейците и 73% от българите удължават живота на уредите си

 

Все по-широкото нахлуване на кръговата стопанска система и стремежът към стабилно и отговорно ползване ще доведат и до възприемането от хората на новата мантра „ 3R – Reduce, Reuse, Recycle “. Това значи, че от ден на ден ще понижаваме количеството боклук, което изхвърляме, ще използваме все по-дълго уреди – било като купуваме артикули за по-дълготрайна приложимост, като удължаваме живота им с поправки или като препродаваме, подаряваме или отдаваме чартърен уреди, които не използваме и ще рециклираме. Тази „ мантра “ е все по-разпространена в развитите страни и решително навлиза и в България.

„ Обсерватория 2022 “ демонстрира, че точно във връзка с 3R са някои от най-съществените разлики сред страната ни и междинните равнища за Европа. Според данните, съвсем 60% от европейците са добре осведомени по какъв начин да лимитират отпадъците, да рециклират и да удължават живота на артикули. За България цифрата е 37%. Управлението на отпадъците е най-сериозното предизвикателство пред хората. Намаляването им е мъчно за 42% от европейците и за 33% от българите. Въпреки това, участниците в „ Обсерватория 2022 “ декларират, че през последните 3 години са постигнали триумф в тази посока – приблизително 49% от хората в Европа и 44% в България.

Подобни са трендовете и при удължаването на живота на продуктите. В Европа 81% от хората ремонтират, подаряват или препродават уреди, които не употребяват, а у нас – 73%. През последните три години приблизително 44% от европейците и 38% от българите са удължили живота на разнообразни артикули.

 

Потребителите ще са новите бизнесмени

Продаването и отдаването чартърен на артикули ще доведат и до появяването на нов вид бизнесмени – потребителите. Хората ще вземат участие на пазара и ще оферират артикули, от които към този момент нямат потребност или не употребяват все още. Възходът на потребителя-предприемач освен ще подкрепи развиването на кръговата стопанска система посредством удължаването на потреблението на разнообразни артикули, само че и ще има позитивно въздействие върху персоналните финанси на хората, защото ще докара до повишение на приходите им.

Новото издание на изследването „ Обсерватория “ демонстрира, че през последните 12 месеца 62% от европейците и 56% от българите са продавали използвани артикули. Основната причина за това е стремежът за спомагателен приход, която е посочена от 39% от хората. На второ място още веднъж с 39% е желанието да се освободи място в дома.

Европейците са печелили приблизително по 77 евро на месец от продажбата на артикули, които не употребяват. Най-много са спечелили британците – 115 евро, а минимум унгарците с 27 евро. В България междинният доход е по-нисък от междинното за Европа - 48 евро месечно. Интересно е, че младежите на 18-36 години у нас са осъществили по-високи облаги от продажба на артикули „ втора употреба “ – 62,3 евро.

 

 

 

Consumer2consumer (C2C) платформите движат пазара на използвани артикули

 

Основният канал за продажба на използвани артикули са потребителските платформи (consumer2consumer или C2Cплатформите) – 58% от участниците в изследването декларират, че са употребявали тези канали. Други 25% споделят, че са продали предмети, които не употребяват през профилирани магазини. Според данните, търговците ще играят все по-голяма роля на пазара. Почти 60% от европейците чакат, че кръговата стопанска система ще се движи от артикули, продавани от ритейлърите. За България делът е по-висок от междинния – 72%. Това очакване се изяснява със сигурността, която търговците дават на хората. Тя се показва в гаранции на продуктите, сигурна доставка и опцията за връщане, в случай че стоката не дава отговор на упованията.

 

Склонни сме да плащаме повече за уреди с по-дълъг живот

 

Кръговата стопанска система не се показва единствено в покупката и продажбата на използвани артикули, само че и в удължаването на живота на уредите. Затова когато купуват уреди хората се интересуват дали ще могат да ги ремонтират. Според данните от „ Обсерватория 2022 “, за 86% от европейците и за 85% от българите въведеният през 2021 година показател за поправимост е доста значим. Освен това хората биха платили повече за апарат с показател на поправимост като позитивен отговор са дали 70% от европейците. Българите, които са известни като домашни майстори са над междинното равнище за Европа с 83%.

 

Кръговата стопанска система ще форсира нововъведенията

 

С навлизането на кръговата стопанска система, фирмите ще би трябвало да вкарат и редица нововъведения. Например, продуктите ще би трябвало да са енергийно ефикасни, рециклируеми и с по-големи благоприятни условия за ремонт. Това значи, че производителите ще би трябвало да създават и поддържат наличия на аварийни елементи. Опаковките също ще бъдат преработваеми или ще могат да се употребяват наново. Дори материалите, от които се създават кредитни карти, към този момент могат да бъдат както рециклирани, по този начин и рециклируеми в над 85% от състава си. Такива са и кредитните карти на БНП Париба Лични Финанси, маркирани със знака за резистентност на Mastercard.

 

„ Обсерватория 2022 “ демонстрира, че съгласно 86% от европейците политиката на марки и търговци да изкупуват използвани артикули и да ги връщат към живот ще форсира нововъведенията в преработването и дизайна. България е малко над междинното за Европа с 88%. Тази смяна в бизнес моделите на ритейлърите ще помогне и за опазването на планетата, което се споделя от 85% от европейците и от 87% от българите. Според 78% от хората в Европа изкупуването на уреди и удължаването на живота им оказва помощ на бизнеса да се отличи от конкуренцията.

 

В България БНП Париба Лични Финанси е мотор на устойчивото ползване на 360о

 

Кръговата стопанска система си пробива все по-уверено път и в България. Процесът е движен както от обособените консуматори, по този начин и от търговците, които продават ремаркетирани артикули. Важен катализатор в този процеса са и финансовите институции като БНП Париба Лични Финанси, която поддържа и подтиква виновното ползване и устойчивия бизнес измежду всички заинтригувани страни: клиенти, сътрудници, чиновници и обществото като цяло. Банката е част от най-голямата финансова група в еврозоната – BNP Paribas, която повече от десетилетие работи за понижаване на излъчванията от СО2 и други парникови газове и осъществя просветителни начинания за нуждата от бързи и съответни дейности за ограничение на климатичните промени.

 

В духа на тази политика БНП Париба Лични Финанси в България започва новаторски планове, с които освен подтиква устойчивото ползване, само че и способства за повишение на финансовата просветеност измежду хората.

 

Място за финансова просвета – платформата ResponsibleBudget

 

Изграждането на просвета на стабилно ползване започва още от детските години и фамилната среда. Тази просвета върви ръка за ръка и с финансовата просветеност.

 

В устрема си да поддържа младежите, фамилиите им и просветителната система, както и да приобщи финансово и цифрово допустимо по-голям брой младежи, БНП Париба Лични Финанси влага в създаването на специфична просветителна платформа – ResponsibleBudget, която ще започва доникъде на месец юни 2022 година

 

Съдържанието в нея е напълно на български език, материалите са под формата на видеа, куизове и игри и достъпът е изцяло безвъзмезден за всички. Информацията в платформата е пригодена да поддържа главно възпитаници в прогимназиален и гимназиален стадий, само че е открита за всички. България е първата страна в Централна и Източна Европа, която я внедрява. Проектът е интернационален и на този стадий планува разпространяване в 8 страни.

 

Изгоден заем за техника на погашение против употребявани устройства

 

Друг план в поддръжка на кръговата стопанска система дава опция за покупка за артикули на погашение при преференциални условия против връщане на използвана техника. БНП Париба Лични Финанси предлага за първи път в България такава специфична оферта дружно със своя сътрудник Ardes.bg.

Ползата за клиентите е, че връщайки остаряла техника, получават преференциални условия по заема – ваучер на цената на върнатото устройство и спомагателен бонус ваучер, които стават първична вноска за новата им покупка. Така повече хора имат достъп както до финансиране, по този начин и до софтуерни артикули, без значение дали нови или ремаркетирани.

Целта на програмата е хората да бъдат подтиквани да не задържат устройства, които към този момент не употребяват, а да им дадат късмет за нов живот. Тя е създадена взаимно с Ardes.bg и е част от план на централата на БНП Париба Лични Финанси за поощряване на кръговата стопанска система и включване на младежите във финансовата система. Предложението е ориентирано главно към хората до 30 години без кредитна история.

 

Получаваме сигурност, когато пазарим през потребителски платформи

БНП Париба Лични Финанси подтиква кръговото ползване и като финансира потребителски покупко-продажби (С2С) за покупка на погашение на артикули „ втора употреба “. Така банката дава повече сигурност и транспарантно финансиране за купувача, който резервира свободата си за потребителска договорка, без значение дали става дума за автомобил, велосипед, спортно съоръжение, мебели или уреди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР