Един от опълченците, за които си спомняме днес, е Нешо

...
Един от опълченците, за които си спомняме днес, е Нешо
Коментари Харесай

Нешо Брайков – опълченецът, който повтори действията на Ботевата чета и завърши мисията успешно

Един от опълченците, за които си спомняме през днешния ден, е Нешо Брайков. Той е бил кмет на следосвобожденско Хасково.

Забележителен е фактът, че Нешо Брайков повтаря дейностите на Ботевата чета, само че задачата приключва сполучливо, споделя Красимира Узунова от Историческия музей в Хасково:

„ Заради превозването на четата на Христо Ботев на този транспортен съд е неразрешено да влиза във водите на Дунава, където е територията на Османската империя. Тогава Нешо Брайков и другарите му вземат бързо решение, че би трябвало да противодействат на опитите да бъдат задържани. Изчакват момента, когато корабът се доближава към пристанището, заплашват екипажа, че ще бъде безразсъдно да подхващат някакви дейности против тях и слиза на брега. “

В Букурещ Брайков се среща с пратениците на Централния революционен комитет - Драган Цанков и редактора на вестник " Стара планина " Стефан Бобчев. Скоро по-късно цялата група стигат до Плоещ и влизат в състава на сформиращото се българско опълчение. След края на Руско-турската война е определен за един от първите кметове на Хасково.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР