Един от обвиняемите за кражбата в музея Зеления свод през

...
Един от обвиняемите за кражбата в музея Зеления свод през
Коментари Харесай

Обвиняем за обира на музея в Дрезден от 2019 г. направи самопризнания


Един от обвинените за кражбата в музея " Зеления свод " през 2019 година направи признания пред съда, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не единствено бях в Дрезден, само че и бях в залите на " Зеления свод ", сподели 29-годишният мъж в съда.

На 25 ноември 2019 година двама крадци проникнаха в музея в източния немски град през прозореца, разрушиха витрината с секира и откраднаха скъпи експонати от XVII и XVIII век.

Около 4300 диаманта и други скъпоценни камъни бяха откраднати. Стойността им се изчисляваше на 113 млн. евро. Музеят ги разгласи за скъпи. Щетите от нахлуването бяха изчислени на 1 млн. евро.

Подсъдимият сподели, че задачата му е била да проникне през авансово квалифицирания прозорец дружно с още един човек, да разбие витрината в залата с бижута и да открадне експонатите, " тъй като съм мощен и кадърен да го извърша ".

Мъжът добави, че няма общо с предварителната подготовка на обира. По думите му той е бил запитан 2-3 месеца преди самата кражба дали е склонен да взе участие.

" Идеята не беше моя ", сподели той пред съда, обяснявайки, че концепцията е била " подбудена " от ентусиазма на " различен човек " в резултат на ученическо посещаване на музея " Зеления свод ". Планът е бил подготвян в продължение на година.

" Аз съм индивидът с фенерчето, различен човек ми сподели къде да отида ", сподели още подсъдимият пред съда, ревизирайки показанията си от март 2022 година По думите му неговата причастност към закононарушението е " сензитивно по-тежка " от това, което е признал в началото. Той е бил на предварителни визити в Дрезден като част от подготовката на обира. " Бях сюрпризиран какъв брой свободно и необезпокоявано може да се движи човек там ", добави подсъдимият.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР