Един от най-забележителните съвременни класически музиканти, цигуларят Пинкас Цукерман, ще

...
Един от най-забележителните съвременни класически музиканти, цигуларят Пинкас Цукерман, ще
Коментари Харесай

Пинкас Цукерман идва с цигулката си от 1742 година

Един от най-забележителните модерни типичен музиканти, цигуларят Пинкас Цукерман, ще гостува за първи път в Пловдив през тази есен в границите на „ Европейски музикален фестивал “.

Прочутият реализатор ще бъде солист и диригент в стилна моцартова стратегия с Оркестъра на Класик ФМ радио. Събитието е част от юбилейния 20-ти сезон на оркестъра и се осъществя от „ Кантус Фирмус “ с финансовата поддръжка на Община Пловдив и Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант’21 “. 

Концертът е на 29 октомври от 19:00 ч. в Дома на културата „ Борис Христов “, а в програмата са включени обичани шедьоври на Волфганг Амадеус Моцарт - Увертюра към операта „ Сватбата на Фигаро “, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40 в сол минор. 

Ден преди гостуването в Пловдив музикантите ще се показват и в столичната зала „ България “. Цукерман свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „ Душкин “ от 1742 г. 



Това е четвъртото посещение на Цукерман в България по покана на „ Кантус Фирмус “ и първото в Пловдив. Виртуозен цигулар, виолист, диригент, камерен реализатор и възпитател, той провокира възхищението на публиката и рецензията с безупречното си музикално майсторство. Обширната му дискография от над 100 албума и две награди „ Грами “.  

Пинкас Цукерман е роден в Тел Авив през 1948 година и в началото учи в Музикалната академия „ Самуел Рубин “. През 1962 година геният му е видян от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в Съединени американски щати, където постъпва във Висшето музикално учебно заведение „ Джулиард “ и става възпитаник на Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година. През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се причислява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен началник и основен учебен консултант за идващите два сезона. 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР