Висшият държавен съвет на Либия избира нов лидер, докато политическата задънена улица се задълбочава

...
Един от най-висшите ръководни органи на Либия избра нов лидер
Коментари Харесай

Един от най-висшите ръководни органи на Либия избра нов лидер в развитие, което може допълнително да разбие дълбоко разделената страна.

Базираният в Триполи Висш държавен съвет (HSC) избра в неделя Мохамед Такала на балотаж с 67 гласа срещу 62, сваляйки бившия си ръководител Халед ал Мишри, който ръководеше HSC от 2018 г.

Въвеждането на нов лидер начело на ключова политическа институция може да добави повече несигурност към вече разделената политика на страната.

Международната общност и ООН многократно са казвали, че общонационалните избори са ключови за прекратяване на продължилия десетилетие вакуум във властта в страната. Но от години съперничещите си лидери не успяха да се споразумеят за набор от изборни закони, които да определят условията на това гласуване.

Либия е раздирана от конфликт, откакто подкрепено от НАТО въстание свали дългогодишния владетел Муамар Кадафи през 2011 г. След това страната години наред беше разделена между съперничещи администрации на изток и запад, всяка от които подкрепяна от различни милиции и чужди правителства.

HSC има значително влияние по политически въпроси съгласно споразумение от 2015 г. и преговаря за избори с основния парламент на Либия, Камарата на представителите (HoR), която е базирана в източния град Тобрук на страната.

Потенциалното въздействие на победата на Такала върху преговорите на HSC с HoR относно изборните правила остава неясно.

Изборните дискусии се провеждат под натиск от страна на ООН, но и двата органа се стремят да сменят временното правителство в Триполи преди всеки национален вот.


Временното правителство се оглавява от министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, съперник както на Ал Мишри, така и на председателя на HoR Агила Салех, поради разногласия относно правилата за избори.

В неделя Дбейба поздрави Такала за избирането му.

„Поздравявам г-н Мохамед Такала за спечелването на доверието на членовете на Висшия държавен съвет на изборите за президент на Съвета“, цитира думите му Либийската информационна агенция.

Премиерът каза, че се надява Такала да се придържа към „волята на либийците да проведат избори“.

Дбейба каза, че няма да отстъпи поста си преди изборите и миналата година се пребори с въоръжените опити да бъде свален от власт.

Много либийци обаче смятат, че HoR и HSC нямат голям интерес от провеждането на избори, които биха могли да намалят властта им.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР