Един от най-великите африкански футболисти и носител на Златната топка

...
Един от най-великите африкански футболисти и носител на Златната топка
Коментари Харесай

Носител на Златната топка стана президент на Либерия

Един от най-великите африкански футболисти и притежател на " Златната топка " Джордж Уеа беше определен за президент на Либерия. Той завоюва балотажа против досегашния вицепрезидент, 73-годишният Джоузеф Боакай.

Носителят на " Златната топка " за 1995 година получи 61.5 % от гласовете против 38.5% за Боакай.

Уеа надви в първия тур в края на октомври, само че се стигна до балотаж, защото за победа на първи тур се изискват 50% от гласовете, а най-популярният либериец в международен мащаб събра 38.4 на 100.

Джордж Уеа беше повдигнат от Коалиция за демократична смяна. Съперникът му Боакай пък съставлява управлявалата до момента Партия на обединяването.

Уеа наследява Елън Джонсън Сърлийф в първото демократично предаване на властта в Либерия от 73 години.

Бившият футболист се обърна към сънародниците си първо в туитър, като увери, че осъзнава отговорността и не се опасява от предизвикването да ръководи страната.

Победата му бе отпразнувана бурно по улиците и площадите на Либерия.

Джордж Уеа е измежду най-великите африкански футболисти в историята. Той е единственият представител на този континент, който е печелил " Златната топка ". Това стана през 1995 година, когато Уеа играеше за италианския тим " Милан ".

Освен за " Милан ", Уеа игра също за " Челси " и " Пари Сен Жермен ". Той има 60 мача и 22 гола с националния тим на Либерия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР