Един от най-възрастните пловдивски музиканти Никола Маринов откри в Австрия

...
Един от най-възрастните пловдивски музиканти Никола Маринов откри в Австрия
Коментари Харесай

Музикант реставрира два 120-годишни рояла

Един от най-възрастните пловдивски музиканти Никола Маринов откри в Австрия два 120-годишни рояла от най-елитните марки за 19. век. Инструментите са неповторими за Пловдив, а и за България. 94-годишният някогашен фаготист от Филхармонията и акордьор на пиана напомня, че сходно качество към този момент не може да се откри при нито един актуален производител. „ В предишното фабриките за пиана и рояли даваха гаранция за стоката си най-малко 100 години. Сега станаха като производителите на коли - 5 години и толкоз ”, изясни майсторът, за който няма секрети за музикалните принадлежности. Разказва по какъв начин преди време концертиращ музикант купил две пиана. „ Едното беше чисто ново, само че след 6 месеца ме повика, с цел да го настройвам. Когато го отворих, се хванах за главата - вътре беше цялостно с плесен. Това е тъй като в този момент материалите и на най-хубавите производители са отпадъци. И немски да са, и китайски да са - всичко е менте ”, твърди Никола Маринов. Инструментите на старите майстори може да се възстановят и ще получат още 100 години гаранция.

Двата австрийски рояла са от марките „ Franz Wurth ” и „ Koch und Korselt ”. Открити са след дълго ровене в интернет. Роялите са черни и покритието им - френска палитура, е в доста положително положение. Сегашните пиана са покрити с полиестер. Клавишите на австрийските рояли са от слонова кост - материал, който по-късно бе неразрешен за потребление в целия свят от Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове CITES през 1989 година. „ Някои купуват тези принадлежности даже единствено поради тръпката, че в тях има неразрешен за безконечни времена материал ”, споделя господин Маринов. Роялите са открити в аристократични австрийски къщи, чиито наследници към този момент не ценят тези принадлежности. „ Това е нещастието на света - индивидът преди време е обичал музиката, не е можел да живее без този инструмент в дома си, а след три-четири генерации идва правнукът, който към този момент не цени това. Роялът е огромен - пречи му и заема мястото за дивана. И го продава ”, описа Петър, един от майсторите в работилницата на Никола Маринов.

Инструментите са пристигнали в Пловдив със специфичен превоз, като от самото начало за роялите е поддържана избрана температура.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР