Един от най-важните проекти на Пловдив и още 40 населени

...
Един от най-важните проекти на Пловдив и още 40 населени
Коментари Харесай

Държавата се захваща с витални проекти на Пловдив за над 1 млрд. лева

Един от най-важните планове на Пловдив и още 40 обитаеми места – за водоснабдяване от язовир Въча ще стане от национално значение. Това бе контрактувано на среща сред регионалните шефове на Пловдив и Хасково, районният министър Иван Шишков и кметът Здравко Димитров.  
Прочетете още
Проектът е на повече от 40 години, като няколко пъти той бе спиран и пускан. Последният опит да се доближи до нещо по него бяха така наречен предпроектни изследвания, които обаче се провалиха, а договорът  с израелската компания „ Аш Индъстрийз “ бе преустановен. Все отново тя изготви така наречен чернова, за която бяха платени над 167 хиляди лв..

Регионалният министър сподели, че даже и тази „ чернова ” ще се употребява при бъдещото задание за планиране.  Трите министерства – на районното развиване, енергетиката и околната среда и водите ще седнат на една маса, с цел да начертаят пътя на плана

Първият стадий на плана е построяването на 18-км трасе от Въча до Пловдив, като водата ще идва по гравитачен път.  Освен Пловдив, то ще зарежда още близо 20 обитаеми места в региона. Вторият стадий е водата от каскадата да стига до Хасково. Средства за плана може да се обезпечат от „ Българския ВиК – Холдинг ”.

Това обаче ще бъде и огромно предизвикателство за Пловдив, защото съществуващите тръби няма да могат да поемат налягането на водата от Въча. За да се смени водопроводната мрежа в целия град трябват близо 500 млн. лв., които няма да са част от плана.

Други три плана, свързани с Пловдив – Околовръстното шосе, Автомагистрала „ Тракия ” и нов път Пловдив – Смолян, също са в целите на Министерство на регионалното развитие и АПИ. 

Най-скоро се чака новият лъч на Околовръстното на Пловдив, където има определен реализатор, само че към момента се съгласуват плановете. Вероятно неговото създаване ще започне  през 2024 година. В същата година би трябвало да има и подготвен механически план за удвояването на Околовръстното шосе. Физическият старт на плана обаче надали ще е околните 4-5 години.

Други две хрумвания – за нов скоростен път Пловдив – Смолян и уголемение на Автомагистрала „ Тракия ” сред София и Автомагистрала „ Марица ”, към момента са на ранен стадий, само че съгласно служебният министър, те би трябвало да бъдат на дневен ред.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР