Един от най-уважаваните лидери в Африка е на косъм да

...
Един от най-уважаваните лидери в Африка е на косъм да
Коментари Харесай

Африканският президент, който може да изгуби поста си заради скандал с чужда кредитна карта

Един от най-уважаваните водачи в Африка е на косъм да загуби позицията си поради скандал с... източена кредитна карта. Амена Гуриб-Факим, която е президент на островната страна Мавриций, е упрекната, че е изхарчила съвсем всички средства от сметка, обвързвана с локална фондация за просвета и технологии.

И съгласно медиите в страната тя ще подаде оставка като държавен глава след празненствата послучай 50-годишнината от независимостта на Мавриций, отбелязвана на 12 март. Самата Гуриб-Факим отхвърля да има такива проекти, написа уеб сайтът Quartz.

Според обвиняването тя е употребила платинена кредитна карта, дадена й от организацията Planet Earth Institute, с цел да си купи бижута на стойност от 8218 $ и облекла за близо 15 хиляди $ от безмитна зона в Дубай. В допълнение към тази сметка влизат и още 1286 $ за покупката на смарт телефон от магазин на Apple във Вашингтон.

От локалните медии обаче показват, че казусът е по-заплетен, защото името на Гуриб-Факим е свързвано и със скандалния анголски предприемач Алваро Собриньо.

Официално двамата са свързани посредством неправителствената организация Planet Earth Institute, учредена от Сорбиньо за да подтиква развиването на науката и технологиите в Африка.

Първоначално президентът на Мавриций отхвърля обвиняванията. По-късно обаче от фондацията излизат със мнение, в което се показва, че Гуриб-Факим е употребила кредитната карта " по простъпка ", като тя й била издадена, с цел да покрива разноските по пътуванията на президента за " показване на достиженията на африканската просвета, нови технологии и нововъведения ".

В центъра на абсурда остава името на Собриньо, който има съществено наличие на политическата сцена, както и във финансовата сфера в островната страна. Там обаче от известно време се водят следствия против него.

Такива има и в Португалия, свързани с името на анголския предприемач и връзката му с португалската банка Banco Espirito Santo, които са за пране на пари.

Самата Гуриб-Факим от своя страна попада във фокуса на интернационалните медии още през 2015 година, когато става първата жена президент на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР