Един от най-успешните треньори в историята на тениса и тази

...
Един от най-успешните треньори в историята на тениса и тази
Коментари Харесай

Вайда: Много ми е трудно да съм конкурент на Джокович


Един от най-успешните треньори в историята на тениса и тази година бе на Уимбълдън, само че този път в по-различна роля. Мариан Вайда, който бе част от щаба на Новак Джокович в продължение на 15 години, от няколко месеца работи с сегашния №51 Алекс Молчан. В изявление за Tennis Majors словашкият експерт разяснява работата с младия си съотечественик, както и мачът сред Джокович и Надал на Ролан Гарос и възможностите на Джокера за четвърта поредна купа на Уимбълдън.

– Доволен ли сте от напредъка на Алекс Молчан през последните месеци?

– Да, той се оправя ужасно. С него се работи доста елементарно, защото непрестанно желае да се учи и да се усъвършенства. Понякога имам възприятието, че с всяка последваща подготовка става все по-добър. Опитвам се да му предам целия си опит и за момента наподобява, че означаваме напредък. Доволен съм

– По време на Ролан Гарос той сподели, че употребявате взаимния си опит с Джокович, с цел да илюстрирате по-добре вижданията си. Как става това?

– Просто методите ми са такива. Опитвам се да приложа в работата си с Алекс някои от нещата, които правех с Новак, само че, несъмнено, не постоянно е допустимо, защото приказваме за двама души с разнообразни характери и стилове. Алекс е левичар, тъй че би трябвало да се преценявам с това и да подобавам по малко по-различен метод. Освен това се пробвам и да го разбирам по-добре на личностна основа, само че като цяло досега нещата вървят добре. По време на сезона на трева имахме триседмичен интервал, в който напреднахме доста с подготовката. Алекс се усеща по-комфортно на клей и по тази причина трябваше да отделим повече време, тъй като тревата е мнгоо характерна настилка. Работихме върху всичко – излизането на мрежата, придвижването по корта, ниските топки, промяната на темпото и така нататък Опитах да внеса и леки промени в сервиса му не от техническа, а по-скоро от тактическа позиция. Това, което ме прави най-щастлив, е че той попива всичко и е доста прелестно, че счита за скъпи препоръките, които му давам.

– Поставили ли сте си цели по отношение на ранкинга, като да вземем за пример влизане в Топ 20?

– Все още не. Мисля, че има шансове да приключи сезона в Топ 30, само че избираме да напредваме последователно. След Уимбълдън той ще се изкачи до №44 и ще има опция да взе участие в идващите няколко Мастърс шампионата, което ще е доста скъп опит за него. За момента се стараем да не стоварваме прекомерно огромни упования върху него. Мислим краткосрочно и може би след края на сезона ще сложим съответна цел за 2023 година Сега се концентрираме само върху играта му и мислим единствено за сегашното.

– Какво е възприятието още веднъж да сте на Уимбълдън като треньор, само че не на Джокович?

– Определено е необичайно. Беше необичайно и във втория кръг в Париж, когато Алекс и Новак играха един против различен. Чувството да съм в противоположния бокс беше извънредно, в случай че би трябвало да съм почтен. Новак също се усещаше много зле. Противно на това, което мислят доста хора, двамата с Джокович към момента поддържаме връзка и взаимоотношенията ни са доста положителни.

– Говорихте ли с Новак след въпросния мач?

– Изпратих му известие, с цел да го поздравя, защото игра доста добре. Казах му, че Алекс напредва, а Новак се съгласи и ми отговори „Трябваше да е по-агресивен при втория ми сервис“. Даваше ми тактически инструкции против себе си. Невероятно е (смее се). Беше доста благо от страна на Новак да ми даде някои препоръки по отношение на играта на Алекс, защото това ми оказа помощ да схвана нещата малко по-добре. Много е мъчно да съм в ролята на съперник на Новак, само че все пак постоянно ще го поддържам и се надявам да завоюва Уимбълдън.

– Как виждате играта на Новак сега?

– Мислех, че ще се показа мощно на Ролан Гарос, защото от игрова позиция всички предпоставки бяха налице, само че мачът против Надал беше доста сложен. Рафа сподели най-хубавия си тенис и Новак нямаше отговор. Вероятно е бил малко сюрпризиран първоначално, когато загуби няколко дълги и значими гейма. Надал откри слабите места във форхенда му и пласира голям брой уинъри тъкмо в тази зона. Новак може би очакваше Рафа да нападна бекхенда му, само че той реши да рискува и непрекъснато играеше с форхенд по правата. Тази тактичност е рискована, защото може да докара до доста непредизвикани неточности. Имайки това поради, резултатът от мача можеше да е напълно друг, само че е безсмислено да се питаме какво можеше да стане.

– Смятате ли, че Новак Джокович е главният любимец на Уимбълдън?

– Имах опция да виждам единствено част от първия му мач, тъй като имахме планувана подготовка по това време. От това, което видях, осъждам, че се оправя добре. Тревата постоянно е била доста комфортна за него. Освен това мисля, че жребият е удобен. Нивото му в първи кръг не бе най-хубавото, само че той се усъвършенства с всеки минал мач.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР