Един от най-талантливите и известни български аниматори Николай Тодоров почина

...
Един от най-талантливите и известни български аниматори Николай Тодоров почина
Коментари Харесай

Тъжна вест! Почина майсторът на българската анимация

Един от най-талантливите и известни български аниматори Николай Тодоров умря рано тази заран, написа Lupa.bg от негови близки. 67-годишният художник си отиде след дълга борба с рака. До последно той обаче рисуваше шаржове и се опитваше да надвие тежката болест с комизъм и подигравка.

 Отиде си аниматорът Николай Тодоров

Николай Тодоров е роден на 18 февруари 1952 година в София. През 1972 година приключва Художествената гимназия в столицата. През 1978 година приключва анимационно кино във ВГИК – Москва, в класа на Иван Петрович Иванов-Вано, който се счита за татко на съветската анимация.

От 1979 година работи в студио за анимационни филми „ София “ като режисьор, художник – постановчик, аниматор и сценарист до 1987 година От 1987 работи в Германия.

Създал е над 90 анимационни кино лентата. Носител е на влиятелни интернационалните награди. Филмът му „ Грандомания ” е подбран на XXXIII Международен кинофестивал в Кан 1980 година в категория за най-хубав анимационен филм.

На Международния кинофестивал в Хирошима филмът му „ Одисея ” е подбран за един от десетте най-хубавите анимационни филми за последните 30 години. Филмът му „ Ден, като глухарче “ печели Награда „ Сребърен змей “ от фестивала за анимационно кино Краков 1983 година

През 1989 година, филмът му „ Последният час ” е почетен с премия за най-хубав филм. Печели „ Гран при ”, „ Наградата на Критиката “ и „ Наградата на СБХ за най-хубаво изображение ” на Световния фестивал за анимационно кино „ Варна 2017 “ за кино лентата „ Made in Brachycera ”. Филмът печели и Специалната премия на журито на фестивала „ Златен Ритон ”.

Филмите на Николай Тодоров са взели участие във всички реномирани международни кинофестивали и конгреси. Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк е закупил и има негови филми. Участвал е и е бил началник на жури на кинофестивали в Отава, Загреб, Ешпиньо, Москва, Анеси.



Художникът има независими изложения в Москва, Ню Йорк, Анеси, Ешпиньо, Загреб, Лука, Франкфурт, Оберхаузен и други Илюстрирал е доста книги от българската и международната литература.

Поклонението пред Николай Тодоров ще бъде в неделя, 21 юли, от 13.30 в столичния храм " Св.Св. Седмочисленици ".

Поклон пред паметта му!

Автошаржовете на Николай Тодоров са от неговия фейсбук профил
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР