Един от най-светлите образи на социализма е момичето, което може

...
Един от най-светлите образи на социализма е момичето, което може
Коментари Харесай

Паша Христова - лебедът на българската естрада

Един от най-светлите облици на социализма е момичето, което може да разплаче цяла България. Хората, доближени до нея – другари, родственици и близки, още си спомнят с трогване за хубостта и невероятния й гений, за магичното омагьосване на превъзходния й глас. Тя се споделя Парашкева, само че в обществото остава известна с артистичния си псевдоним Паша. В идващите редове ние от " Българска история " описваме нейния необикновен живот – по какъв начин едно младо сърце пленява цяла България за извънредно малко време.

Парашкева Христова Стефанова е родена на 16 юли 1946 година, в квартал Княжево, София. Тя израства в огромния град и още като ученичка за пръв път усеща атмосферата на сцената, пишат от " Българска история ".

Слушателите изпадат във екстаз, когато тя се качва на подиума и запява. Съвсем дребна е, а гласът й покорява. След като приключва учебно заведение, ориста не я повежда незабавно по пътя на музиката. Няколко години работи в института за електрокари.

Певческият й гений обаче продължава да търси своята аудитория и по безспорна случайност момичето се озовава в радиото. Там животът я среща с огромния композитор Иван Стайков.

Той взима Паша под крилото си и я прави част от своя образователен курс. Тя го приключва през 1966 година и едвам на 20 години й се отдава опция да издаде първата си ария. С помощта на " Студио 5 " Парашкева изпява песента " Щъркелът дойде отново ".

Завършва Школата за естрадни артисти и постъпва в Ансамбъла на строителни войски като солистка. Дарбата на момичето личи – тя е саморасъл гений, който с лекост овладява всевъзможни стилове.

В околните години Паша се развива извънредно доста, а репертоарът й става все по-разнообразен и сложен. През 1967 година тя печели трета премия на фестивала " Златният Орфей ". Тази година е и доста плодородна за  певицата. Малко по-късно се записва за присъединяване във  Фестивала на занимателната ария в Сочи и отпътува за Русия. Там взема златен орден и музикантите в родината са удивени.

След завръщането си в България стартира работа като щатна певица в оркестър " София ". Благодарение на диригента Димитър Симеонов Паша извоюва огромен триумф и придобива известност в страните от социалистическия блок –  Съюз на съветските социалистически републики, Чехословакия, Унгария, Югославия, Германия.

Българските композитори с наслада вършат песни за младата изпълнителка. Сред тях са " Морето се завръща ", " Пет часа ", " Среща в неделя ", " Остани " и други

Софийското момиче е наричано от доста от изтъкнати музиковеди " универсална певица ". Тя има страхотни интерпретаторски умения в границите на силовото и трагично пеене. Отличават се осъществяванията й в сложната за пресъздаване стилистика на боса-нова, която се среща в песните " Попътен вятър ", " Кажи ми “, " Утрото ще ни срещне отново “ и други

Често момичето опитва с произведения на непознати, най-вече италиански реализатори, с цел да внесе многообразие в личния си репертоар. Известни са кавърите на Серджо Ендриго, Ориета Берти, както и този на Дъсти Спрингфийлд – бялата кралица на соула.

В последните две години от живота си поради упоритата си работа и превъзходни достижения Паша получава най-голямото си самопризнание. През 1970 година след състезанието " Златен елен “ тя сграбчва трета премия, а по-късно печели и пролетния радиоконкурс в България.

През същата година още веднъж на " Златният Орфей “ изпълнителката пее " Повей, ветре " и " Една българска роза ", с които взема поредно огромната премия и първото място на състезанието. През идната 1971 година песента " Dziwny jest ten świat “ на полски й донася достижение на интернационалния фестивал в Сопот. За своите пет креативен години Паша Христова записва към 60 песни за фонда на радиото, малкия екран и " Балкантон ".

Уви, скоро след големия й триумф огромна покруса сполита България. На 21 декември 1971 година, 25-годишната изпълнителка дружно с оркестър " София " би трябвало да пътуват за Алжир, където има дни на българската просвета. Съветският аероплан, който прави полета, преди малко е излязъл от ремонт. Поправките му обаче не са осъществени качествено. На летището в София машината набира скорост и излетява. Появата на мощен непряк вятър я накланя на една страна. Крилото се удря в пистата, единият мотор се откъсва и самолетът е обхванат в пламъци. От 73-мата пасажери гибелта си срещат 28, измежду тях е и Паша.

Обгърнала България в цялата си обич, тя губи живота си едвам на 25 година. Множество нейни фенове участват на погребението й, като засвидетелстват уважението и любовта си към починалата певица.

Година след нещастието огромната българска естрадна изпълнителка Лили Иванова изпява песента " Птицата " с подзаглавие " В памет на Паша Христова ". На 21 декември 1971 година от света си отива един неповторим гений, който несъмнено би могъл да  даде още доста за своята татковина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР