Един от най-старите манастири у нас празнува своя храмов празник.

...
Един от най-старите манастири у нас празнува своя храмов празник.
Коментари Харесай

Монахиня на 70 се грижи за манастир на 1000 години край Пловдив ВИДЕО

Един от най-старите манастири у нас чества своя храмов празник. Манастирът Свети Георги край Белащица е издигнат преди цяло хилядолетие. Всяка година на Гергьовден той е посещаван от хиляди вярващи.

Манастирът „ Свети Георги “ в Белащица е същинско украшение в сърцето на Родопите. Изграден е през 1020 година. Опустошен от османците при нашествието им на Балканския полуостров през 1364 година и обновен през 18 век. Опожарен е още веднъж през Руско-турската война и след Освобождението на ново възобновен.

„ Преди две години манастирът навърши 1000 години. Организирахме бригада, боядисахме и го подготвихме. Сега притегля гости от цяла България “, споделя краеведът на Белащица Пейчо Пейчев.

Манастирът се населява от три монахини. Една от тях е 70-годишната Фотиния. Живее в светата обител към този момент 15 години и се грижи за посрещането на вярващите на Гергьовден.

Още за подготовката на празника - вижте във видеото на GlasNews.bg:



„ Ще има курбан, доста хора идват с изключение на да се черкуват, да си вземат от курбан. Даваме риба, фасул “, споделя монахинята.

Манастирският комплекс се състои от църква, параклис, жилищни и икономически здания. Под открития притвор е аязмото, което се счита за чудотворно.

Монахините и локалните поданици имат своите стремежи, които ги повтарят на глас и на Гергьовден. Най-голямото е обвързвано с това да има мир по света.

Манастирът „ Свети Георги “ край Белащица е разгласен е за монумент на културата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР