Един от най-старите манастири у нас отпразнува своя храмов празник,

...
Един от най-старите манастири у нас отпразнува своя храмов празник,
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха манастира Св. Георги над Белащица СНИМКИ

Един от най-старите манастири у нас отпразнува своя храмов празник, а хиляди пловдичани посетиха красивата обител. Коли с туристи бяха паркирани надалеч от манастира, а пътя нагоре бе цялостен с дребни и огромни - даже късно след обяд. За реда се грижеха екипи на полицията, ситуирани пред паркинга на " Св. Георги ".

Хората палиха свещички за здраве и благоденствие, както и за умрелите си близки. Стотици посетители на манастира се подредиха и на опашка, с цел да пият вода от аязмото, което съгласно легендата е лековито.

Пред манастира имаше разпънати сергии с джундурии за дребни и огромни, не липсваха и пейки и маси, на които пловдивчани да се почерпят за празника на фона на красивата панорама, която се разкрива от височината към Пловдив.

Други бяха избарли да се насладят на празничния ден по местата за отдих в горичките край пътя.

Манастирът „ Свети Георги “ в Белащица е същинско украшение в сърцето на Родопите. Изграден е през 1020 година. Опустошен от османците при нашествието им на Балканския полуостров през 1364 година и обновен през 18 век. Опожарен е още веднъж през Руско-турската война и след Освобождението на ново възобновен.

„ Преди две години манастирът навърши 1000 години. Организирахме бригада, боядисахме и го подготвихме. Сега притегля гости от цяла България “, описа краеведът на Белащица Пейчо Пейчев пред GlasNews.bg.

Манастирът се населява от три монахини. Една от тях е 70-годишната Фотиния. Живее в светата обител към този момент 15 години и се грижи за посрещането на вярващите на Гергьовден.

Повече за обителта вижте в публикацията:

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР