Един от най-старите и фундаментални принципи на тениса е необходимостта

...
Един от най-старите и фундаментални принципи на тениса е необходимостта
Коментари Харесай

Огромни критики към US Open за експеримента с треньорски указания на корта

Един от най-старите и фундаментални правила на тениса е нуждата състезателите да взимат сами решенията си на корта.

Това обаче може в скоро време да бъде в предишното и играчите да разчитат на треньорите си за препоръки в хода на мачовете си.

Ръководството на US Open разгласи, че възнамерява да опитите с "коучинг " от трибуните по време на тазгодишното издание на последния шампионат от Големия шлем. Това ще разреши на тенисистите да получават препоръки от треньорите си сред точките, колкото постоянно желаят.

В същото време Международната тенис федерация ITF без доста звук вкара експериментален интервал на предоставяне на треньорски инструкции на корта в мачовете на младежите до 18 и до 16 години през този сезон. Този ход бе мощно подложен на критика от Дейв Майли, ирландецът, който през септември ще се кандидатира за поста президент на ITF, заеман сега от Дейвид Хагърти.

"Напълно несъгласен съм с треньорството на корта на юношеско равнище. Изграждаш житейски качества, когато учиш млади играчи да бъдат самостоятелни, издържливи и съобразителни. Плюс има най-различни неравенства, които влизат в играта, когато някои хора могат да си разрешат треньори, а други не. Имаш родители, които се намесват и цялото нещо има големи негативи. "

В дамските шампионати под егидата на WTA треньорството на корта бе въведено през 2008-а като "пробен интервал ", целящ да показва вариативността в характерите и тактиките в играта. При дамите на почивките межди промяната на полетата и сред сетовете треньорите имат право да слизат на корта и да приказват с възпитаничките си. До момента обаче в шампионатите от Големия шлем това не е разрешено и ясно се виждат проблеми при дамите, които разчитат прекомерно доста на външната помощ.

Голям критик на въвеждането на коучинга в тениса е и някогашният №1 на Англия Тим Хенман, който е и един от членовете на "Ол Инглънд Тенис Клъб ", който дава отговор за Уимбълдън. "Говорих с 30 някогашни играчи за потреблението на треньори по време на мачовете и никой не го поддържа. "

"Нещото, което ме тормози, са измененията на юношеско равнище. За мен това е в основата. ITF би трябвало да бъде страж на играта, само че те вкарват неприятни привички в тези деца преди въобще да са стигнали до професионално равнище. Трябва да зависи от играча да се оправи с проблем по време на мача. Едно от най-важните разлики на тениса е, че е един против един, гладиаторски спорт. "

Иначе решението на US Open идва след големия скандал на финала при дамите през предходната година. Тогава съдията Карлос Рамос предизвести Серина Уилямс, че получава инструкции от треньора си Патрик Муратоглу. Това пък вбеси американката и докара до невероятното ѝ експлоадиране на корта, помрачило триумфа на Наоми Осака. Възможно е опитът да последва и Australian Open през януари.

В същото време двата огромни европейски шампионата Уимбълдън и Ролан Гарос са твърдо срещу треньорските инструкции на корта. Така е допустима обстановка, при която шампионатите от Големия шлем да имат разнообразни правила по въпроса.

Подобна е обстановката в правилниците за решителните сетове в шампионатите, където в четирите шампионата има четири разнообразни формата. Засега Ролан Гарос остава единственият шампионат, при който в съдбоносен сет няма тайбрек, а се играе до 2 гейма разлика. На Australian Open при съдбоносен сет към този момент се играе тайбрек при 6:6, само че до 10 точки. На US Open тайбрекът при 6:6 е общоприет до 7 точки. От тази година на Уимбълдън също ще има тайбрек до 7 точки в решителната част, само че той би се случил, в случай че резултатът стигна до 12:12.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР