Един от най-силно развитите икономически центрове у нас с водещи

...
Един от най-силно развитите икономически центрове у нас с водещи
Коментари Харесай

Стара Загора е сред най-развитите икономически зони в Югоизточна Европа

Един от най-силно развитите стопански центрове у нас с водещи за България и за Югоизточна Европа предприятия в региона на добивната индустрия, енергетиката, машиностроенето, електрониката, хранително-вкусовата и други индустрии - община Стара Загора, е финалист  в деветото издание на Balkan Business Awards 2023.    Наградите, проведени от интернационалната платформа Global Leaders, показват положителните образци и водачите в промишлеността, предприемачеството, нововъведенията, екологичните решения и устойчивото развиване.    Икономиката на област Стара Загора е измежду водачите по стойност на създадената продукция и притегля релативно огромен размер вложения, като същите са се повишили с 12% спрямо миналата година. Брутният вътрешен артикул за област Стара Загора за 2021 година отбелязва растеж от 19% спрямо 2020 г.     Промишлеността е най-големият бранш в региона по БДС. Създадената брутна добавена стойност (БДС) от секторите на регионалната стопанска система през 2021 година възлизат на 5 456 млн. лева по настоящи цени, което е с 24,01% повече от БДС на региона през 2020 година БДС на област Стара Загора през 2020 година съставлява 4,5% от националната добавена стойност.    

Създадената добавена стойност от дейностите в бранша на услугите е 2 308 млн. лева и съставлява 42,3% от общата БДС за региона. Спрямо 2020 година относителният му дял е повишен с 24,8 процентни пункта.  
Създадената добавена стойност от дейностите в индустриалния бранш през 2021 година възлиза на 2 881 млн. лева и съставлява 52,8% от общата БДС на региона. Спрямо 2020 година относителният му дял се усилва с 21,8%. Относителният дял на аграрния бранш съставлява 4,9% от добавената стойност на региона и възлиза на 267 млн. лева Спрямо 2020 година той е повишен с 47,51%.    Стара Загора има добър капацитет и за развиването на научноизследователска и развойна активност, автомобилостроене, ИКТ и селско стопанство. Местните налози и такси са измежду най-ниските в България, градът разполага с огромен брой налични офис пространства, а строителството на нови здания се усилва всяка година и е измежду най-хубави индикатори за цена на кв.м по отношение на останалите 5 огромни града в страната. Администрацията предлага съкратени и бързи периоди за предоставените услуги, като може да се похвали и със особено звено отдел „ Инвестиции “ - за в допълнение подкрепяне на вложителите.   

Стара Загора има капацитет за развиване и в областта на ИТ и аутсорсинг бранша. През 2020 година нова професионална гимназия по компютърни науки и математически разбор стартира приема на първите си възпитаници, а в Тракийския университет бяха показани нови дисциплини в тази област. Община Стара Загора е оценена от Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии като локация, която има доста положителни вероятности за развиване на бранша на осведомителните технологии, защото предлага добре готови и висококвалифицирани фрагменти за потребностите на бизнеса. Почти 40% от популацията владее един западен език, което е удобно преимущество за непознатите компании.  
По данни на Национален статистически институт в трудоспособна възраст са 60,3% от популацията.    За справяне с последствията от прехода към въглеродно неутрална стопанска система локалните ръководители на общината ще насочат политиката си към стимулиране на вложения в научноизследователски и иновационни действия и поощряване на прехвърлянето на съвременни технологии.    Градът е един от главните стопански центрове у нас, както и значим транспортен възел на Южна България. Модерната и с напълно построена инфраструктура Индустриална зона „ Загоре “ към този момент е съвсем заета, като следва нейното разширение с нови терени, с цел да бъдат задоволени потребностите на бизнеса.     Амбициите на управлението на „ Загоре “ и Община Стара Загора е да включи елементи от Летището, като бъде непокътната и пистата му, с цел да може да одобри вложители, имащи нужда от огромни площи с комфортен превоз.        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР